Сърбеж в интимната област

Голяма част от нежния пол поне един път в живота си се е сблъсквал с неприятното парещо чувство и сърбеж в интимната област.

1.jpg

Сърбежът е често срещан симптом, причина за създаване на неудобство и дискомфорт при жените, което се дължи на инфекция или възпаление. Преди да вземете каквито и да е мерки за самолечение на сърбежа в интимната област, е добре да установите каква е причината за появата му.

 

Причина за появата на сърбеж

Често срещана причина за вагинален сърбеж е бактериалната вагиноза, която се наблюдава при нарушаване на баланса на вагиналната флора. Освен сърбеж, други симптоми, които могат да се появят при този вид заболяване са парене, възпаление и секрет с неприятна миризма. Причина за появата на тези симптоми могат да бъдат  продължителната употреба на антибиотици, полов акт без предпазни средства, стресът или рязката промяна в теглото.

Голяма част от полово предаваните болести, които се получават по време на незащитен полов контакт, могат да предизвикат сърбеж във влагалището. Такива например са хламидия, херпес, гонорея и други. Тези състояния също са съпроводени от допълнителни симптоми, като зелен или жълт вагинален секрет или пък болка и парене  при уриниране.

Гъбичките също се предават по полов път, но могат да възникнат и поради ред други причини, една от най- често срещаните от които е промяната на pH-то на вагиналната флора, което създава благоприятна среда за развитие на бактерии. Други причина за появата им е приемането на различни антибиотици, тъй като те отслабват имунната система и унищожават както добрите, така и лошите бактерии. Гъбичната инфекция е съпроводена с неприятни симптоми, включително сърбеж, парене и дискомфорт.

Жените, които преминават през периода на менопаузата са по-застрашени от поява на неприятния вагинален сърбеж. Това се дължи в снижаване нивата на естроген в организма, вследствие на което може да се получи прекомерна сухота, която неминуемо причинява сърбеж и раздразнение.

Друга причина може да бъде материалът, от който е изработено бельото ви или използваните съставки в измиващите интимни продукти, които използвате. Редица кремове, душове, презервативи, сапуни, ароматизирани хартии, могат да раздразнят вагината, да променят нейният баланс и това да стане причина деликатната интимна зона  да бъде подложена на възпаление.

 

 

Парене и сърбеж в интимната област

Паренето и сърбежът в интимната област са състояния, с които не малко жени са се сблъсквали. Ако проблемът се задълбочи и не се вземат необходимите мерки, това състояние може да трае дълго. Половите органи, особено при жената, са област, която е много податлива на инфекции, възпаления и алергични реакции, затова е важно да спазваме добра интимна хигиена и да вземаме превантивни мерки за справяне с неразположенията.

Сърбежът и паренето могат да бъдат породени от ред причини, затова често пъти  за лечението им се използват комбинация от методи, включително и медикаментозно лечение, когато ситуацията налага това.

 

Какво лечение да предприемем при сърбеж в интимната област?

Сърбежът в интимната област не е причина за сериозни притеснения, но все пак е добре да потърсите мнението на гинеколог, който да ви консултира за произхода на проблема, ако същият не отшуми за няколко дни. Инфекциите и възпаленията, предизвикващи сърбеж по интимните части, се повлияват много лесно, ако се предприемат своевременни действия за тяхното предотвратяване.

Все пак има някои превантивни мерки, които може да предприемете, за да не се сблъсквате отново с тези проблеми.

 

➔      Носете винаги чисто, за предпочитане бяло, памучно бельо. Външният вагинален сърбеж може да се облекчи, като се избягва употребата на бельо, изработено от синтетична тъкан, както и плътни панталони, шорти или поли.

➔      Желателно е да използвате презервативи по време на сексуален контакт, защото полово предаваните болести са основен фактор за наличието на възпаления или инфекции по интимните части.

➔      Може да приложите студен компрес в засегнатите области, за да намалите сърбежа и раздразнението.

➔      Поддържайте изрядна интимна хигиена, особено по време на месечния си цикъл. 

➔      Избягвайте чесането, тъй като така рискувате да усилите раздразнението и сърбежа.

➔      Използвайте препарати за интимна хигиена, които осигуряват нормално рН и нежна грижа за кожата в интимната зона. Такъв например е измиващ гел Beliema®Expert. Съдържащите се в него пребиотици и антимикробен агент спират растежа на гъбички и бактерии, облекчават сърбежа и възстановяват рН баланса. Създаден съвместно с гинеколози, Beliema® Expert интимен гел е подходящ за ежедневна интимна хигиена. Почувствайте се отново добре в своята кожа. Бъдете себе си!

Сродни връзки