Мислите си, че знаете всичко за вагиналните инфекции? Помислете отново!

Може би ще се изненадате да разберете, но според проучване на Idelyn две трети от жените в Централна и Източна Европа са се сблъсквали с вагинални инфекции поне веднъж в живота си, докато същата цифра в Съединените щати е 75 процента. По-шокиращото е, че повечето от тях нямат представа за причините и за това как да ги избягват. С помощта на нашия експерт гинеколог се опитваме да изясним няколко често срещани погрешни схващания за вагиналните инфекции.

2.jpg

 

Вагиналното течение означава, че имам инфекция.

Не е задължително. Много хора смятат, че вагиналното течение е най-често срещаният симптом при инфекции, но това не е вярно. Във влагалището на жената обикновено се образува течение, което може да бъде с различно количество и консистенция по време на нормалния менструален цикъл. Ето защо, ако имате такова течение, не се паникьосвайте. Наличието на инфекция трябва да се допусне, ако цветът, консистенцията и мирисът на течението се променят и се появи сърбеж или раздразнение.

 

Познавам тялото си и това, което не е наред с него.

Погрешно разбиране, тъй като симптомите на гъбичните и бактериалните инфекции са доста сходни. Това затруднява поставянето на диагноза. Някои опитни гинеколози ще могат да ви кажат каква е причината за проблемите ви без изследване, но дори те ще вземат цитонамазка и ще я изпратят в лаборатория, за да са сигурни 100 %. Ето защо, ако наистина искате да знаете със сигурност истинските причини за вашите неприятни симптоми, винаги посещавайте лекар.  Дори гинекологът трябва да вземе цитонамазка и да я изпрати в лаборатория. Това е единственият начин, по който може да бъде сигурен за истинските причини. Въпреки че гъбичните инфекции обикновено причиняват повече сърбеж, не си мислете, че само като имате същите симптоми, знаете какъв е проблемът.

 

Вагиналните душове помагат.

Обичайно погрешно схващане е, че вагиналните душове помагат за предотвратяване на инфекции. Истината е, че повечето лекари не препоръчват тази практика. Истината е, че Американският колеж по акушерство и гинекология не препоръчва практиката. Въпреки това според негови данни 20-40 процента от американските жени редовно си правят промивки.

При здравото влагалище добрите и лошите бактерии се намират в баланс, което поддържа естественото ниво на рH. Вагиналният душ може да наруши този естествен баланс,както и естествената киселинност на здравото влагалище, което може да доведе до увеличаване на броя на гъбичките, които вече се намират във вагиналната среда. Така че вместо да ги предотвратят, душовете всъщност могат да предизвикат развитието на гъбични инфекции. Нарушението в баланса също така може да причини прекомерен растеж на лошите бактерии, което да доведе до бактериална инфекция. Освен това промивките по време на бактериална инфекция въобще не са подходящи, тъй като могат да изместят лошите бактерии в матката, като причинят повече вреда.

 

Достатъчно е да използвате сапун за своята интимна хигиена.

За съжаление това не е вярно. Всъщност при жените, които използват душ гелове и сапун за хигиена на влагалището, рискът за получаване на гъбична и бактериална инфекция е по-голям. В своето нормално състояние вашето тяло е дом за добри и лоши бактерии, които спомагат за поддържане на баланса на рH на вашите интимни части. Но използването на продукти като сапуни и душ гелове може лесно да промени естествената киселинност на влагалището и да позволи на гъбичките и бактериите да причинят инфекции.  Жените трябва да използват душ гел, предназначен единствено за хигиената на тези специални женски части. Ако при някоя жена интимната инфекция се появява от време на време, е добре тя да се увери, че избраният интимен душ е с богата формула, която също така е подходяща за осигуряване на специална защита, а не служи само за хигиена.  При необходимост винаги може да се консултирате с фармацевт.

 

Може да получите вагинална инфекция по време на секс.

Може би най-важното нещо, което трябва да се знае за бактериалните и гъбичните инфекции, е, че те много рядко се предават при полов акт. Гъбичните инфекции обикновено не се предават чрез полов акт и дори не се считат за болест, която се предава по сексуален път; всъщност те са доста обичайна и нормална част от живота на жените. В някои редки случаи инфекциите могат да се разпространят, когато двойката не се предпазва по време на секс, но рискът за това е малък.  Всички ние имаме бактерии в телата си, независимо от това дали правим секс, и може да има много причини, поради които се стига до прекомерен растеж на гъбичките, но сексът не е една от тях.

Източник: Центрове за контрол и превенция на заболяванията http://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/statistics.html

Секс и вагинални инфекции

Секс и вагинални инфекции

Здравей момиче, знаеш ли, че оплаквания, подобни на бактериална и гъбична инфекция може да се получи и след ... по-интензивен секс?

Прочети повече
Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Може би ще се изненадате да разберете, че според проучване на марката Idelyn® две трети от жените в Централна и Източна Европа са се сблъсквали с вагинални инфекции поне веднъж в живота си[ 1].

 

Прочети повече
Гъбички дебнат в басейна?

Гъбички дебнат в басейна?

За жените, които се страхуват да се потопят в басейн ...

Прочети повече