Търсене на резултати

Отговори за инфекции на пикочните пътища

Отговори за инфекции на пикочните пътища

Имам диабет. Мога ли да пия Уринал?

Да, можете. Все пак, трябва да знаете, че жените с диабет са подложени на по-голям риск, тъй като отслабената им имунна система ги прави по-малко способни да се борят с инфекции като тези на уринарния тракт.

Мога ли да правя нещо превантивно срещу уринарни инфекции?

"По принцип да, като има няколко златни правила:

* ходете до тоалетна редовно, за да освободите пикочния си мехур - в момента, в който почувствате, че е необходимо.
* не бързайте и се уверете, че сте освободили напълно пикочния си мехур.
* бършете се от пред назад
* пийте много вода
* пишкайте след секс, за да се освободите от бактериите, които може да са попаднали в уретрата ви."

безопасно ли е да дам на малката си дъщеря Уринал Сироп и да се окаже, че не е имала уринарна инфекция?

да, безопасно е. Уринал Сироп е хранителна добавка, която съдържа американска червена боровинка. Американските червени боровинки са богат източник на биофлавоноиди, феноли и други натурални съставки, с които сте обогатили организма на дъщеря си

Каква е ползата от изпозване на уринал след като съм лекувала уринарна инфекция?

Уринал съдържа концентрат от Американска червена боровинка - богат източник на биофлавоноиди, фенолни съединения и други натурални субстанции. Всичко това допринася за нормалните функции на долните пикочни пътища. Като пиете Уринал след като сте лекували уринарна инфекция, вие работите за здравето на уринарния си тракт и вбъдеще.

Колко дълго трябва да приемам Уринал Акут?

Тъй като Уринал Акут е хранителна добавка, няма ограничение на времето за използването му. Все пак е добре да следвате препоръчителната дозировка от 1 таблетка на ден и да помните, че тя не е заместител на разнообразното хранене.

Безопасно ли е да приемам по-малко течности при цистит, за да намаля честотата на уриниране?

Не, в никакъв случай. Ако не приемате достатъчно течности, можете да предизвикате задържане на урина, което подпомага развитието на бактериите и усложняването на инфекцията. Приемът на много вода е част от здравословния режим препоръчван по време на уринарна инфекция. Колкото повече течности приемате, толкова повече бактерии изхвърляте с урината. Приемът на много вода се препоръчва успоредно с всеки продукт от серията Уринал - дори и при прием на Уринал Акут, продуктът с бърз ефект от серията. Ако ви е трудно да пиете вода, можете да си приготвяте напитка с Уринал Дринк сашета (приготвя се както с топла, така и със студена вода), за по-приятен вкус.

Мога ли да приемам Уринал, ако лекарят е предписал антибиотик?

Уринал може да се приема заедно с предписаните антибиотици. Даже такава комбинация е особено препоръчителна, за по-комплексно повлияване на инфекцията.

Подходящ ли е Уринал за превенция?

Здравите пикочни пътища имат собствена естествена защита срещу патогенни бактерии. От значение са: рН, балансът в микрофлората, естествения проток на урината, без нейното задържане или застой. Задържането на урина, недостатъчният прием на течности и дисбалансът в рН могат да предизвикат подходящи условия за развитие на патогенни бактерии. Уринал Дринк подпомага приемането на повече течности, когато имате уринарна инфекция, и по-лесното им отделяне чрез урината. Уринал Акут поддържа функциите и здравословното състояние на уринарния тракт и има бърз ефект, още в първия ден на приема.

Получавам уринарна инфекция отново и отново. Защо се повтаря инфекцията?

Основната причина, за да се повтаря инфекцията е, че ние постоянно сме в контакт с патогенни бактерии, и нашето тяло явно не е в достатъчно добро здравословно състояние и баланс, а бактериите лесно предизвикват повтарящи се инфекции при тези условия. Счита се, че често повтарящите се инфекции се дължат на реинфекция с един и същ патоген.

Повечето уропатогени произхождат от ректалната флора. Анатомията на женското тяло позволява бактериите да проникнат в пикочните пътища. Също така и вагиналната колонизация с патогени е предпоставка за уринарна инфекция. Промените във вагиналната и уринарната микрофлора се счита, че играе ключова роля в колонизацията с патогенни бактерии. Сексуалните контакти (особено употребата на спермициди) и тяхната честота са другите важни рискови фактори. Наследствените фактори, както и ранната възраст, на която се появява за първи път уринарната инфекция са другите причини за повтарящи се уринарни инфекции.

Мога ли да предотвратя появата на цистит?

В общи линии, да, особено ако спазвате следните правила: уринирайте възможно най-скоро, след като сте усетили такава нужда; не бързайте, стремете се да изпразните напълно пикочния си мехур. Изтривайте се винаги в посока отпред-назад. Пийте много вода. Уринирайте след секс, за да изхвърлите проникналите при сексуален контакт бактерии.

Как да определя дали имам уринарна инфекция?

За да разпознаете уринарната инфекция, трябва да следите за следните оплаквания: усещане за парене по време на уриниране, честа нужда за уриниране или спешни позиви за уриниране, дори и когато отделяте съвсем малко урина; болка или напрежение в долната част на корема или кръста; мътна, тъмна, кървава или неприятно миришеща урина; необичайно усещане за отпадналост, втрисане (признак, че инфекцията вече е достигнала бъбреците).

Наскоро чух, че билкови бани могат да помогнат при цистит? Вярно ли е това? И достатъчно ли е?

Билковите бани определено са подходящи за повече комфорт при уринарни инфекции, но не и като средство за лечение. Инфекцията трябва да се лекува с подходящи средства.

Може ли да се усложни циститът, ако не се лекувам веднага?

Да, може. Циститът не се лекува от само себе си. Важно е лечението да започне още при първите симптоми. И в този случай можете да изполвате продуктите от серията Уринал, които подпомагат функциите на уринарния тракт, а някои от тях подпомагат и имунната система. Ако симптомите продължават, моля незабавно се консултирайте с лекар, защото инфекцията може да се усложни и да засегне бъбреците.

Защо при жените по-често се появяват уринарни инфекции? Никога не съм чула за мъж с цистит

Отговорът е, че женското тяло е създадено по начин, който улеснява възникването на този тип здравословен проблем. Жените имат уретра, която е само 4 см дълга, а това е един кратък и бърз път до пикочния мехур. За сравнение, мъжката уретра е около 20 см.

Чувала съм, че сексът може да бъде причина за цистит. Вярно ли е? Ако да, как точно се получава?

Да, вярно е. Последни проучвания показват, че причина No 1 за цистит при жените е сексуалната активност. Бактериите навлизат в пикочните пътища на жената по време на сексуален контакт. Уретрата на жената е само 4 см дълга, което позволява бактериите бързо да проничкнат в пикочния мехур и да предизвикат инфекция. Ето защо при жените циститът се среща много по-често, отколкото при мъжете. Това се дължи на начина, по който е устроено женското тяло.

Мога ли да се разболея от цистит, ако съм седнала на студена пейка?

В същност уринарните инфекции (цистит) нямат нищо общо със седене върху нещо студено. Циститът е бактериална инфекция.

Могат ли мъжете са приемат Уринал?

Мъжете имат по-дълга уретра в сравнение с жените, затова и те не са застрашени от цистит. Ако имате симптоми като парене при уриниране, много чести позиви за уриниране, то Вие със сигурност трябва да посетите лекар. Във възрастта след 50 години, особено ако мъжът има уголемена простата, много често се появяват циститни симптоми и те са в резултат на инфекция. Тогава Уринал е напълно подходящ и може да се прилага успоредно с лечението на уголемената простата.

Мога ли да приемам Уринал по време на бременност?

Уринал капсули и Уринал Акут съдържат Златна пръчица, която не се приема по време на бременност. Препоръчваме Ви Уринал сироп, който не съдържа Златна пръчица и е напълно безопасен за майката и плода. Ако решите да приемате някакви лекарства или хранителни добавки, винаги се допитвайте и до наблюдаващия Ви лекар.

Мога ли да приемам продукт от серията Уринал, ако съм диабетик?

Само Уринал сироп съдържа захар и не е подходящ за диабетици. Останалите продукти - Уринал капсули, Уринал Акут, Уринал Дринк са подходящи при диабет.

Мога ли да приемам Уринал заедно с антибиотици?

Да, всички продукти от серията Уринал се комбинират успешно с антибиотици.

В случаи на заболявания на щитовидната жлеза, мога ли да приемам Уринал?

Не разполагаме с данни за несъвместимост между съставките в Уринал (американската червена боровинка, златна пръчица или витамин Д) и медикаментите, прилагани при тиреоидните заболявания. Според някои източници (Guay DR.: Cranberry and urinary tract infection Drugs. 2009;69(7):775-807), флавоноидите на червената боровинка (и на някои други плодове също) блокират цитохром P450 eензима в черния дроб. Поради това, усвояването на някои лекарства може да се забави и техният ефект да продължи по-дълго време. Винаги, когато включвате нови препарати към установеното лечение е добре да се допитате и до Вашия лекар, за да ви обърне внимания за възможни взаимодействия.

Има ли диуретичен ефект Уринал сироп?

Уринал сироп няма диуретичен ефект.

Може ли да се приема Уринал за дълъг период от време?

Ние препоръчваме Уринал капсули за дълъг период от време. След 4 седмици непрекъснат прием препоръчваме да се направи 1 седмица пауза. Ако се налага да се продължи приема се продължава по тази схема: 4 седмици прием, една седмица пауза.

В момента кърмя. Мога ли да приемам Уринал Акут?

Препоръчваме Ви Уринал сироп в периода, в който кърмите детето си. Уринал Акут съдържа златна пръчица, която не е подходяща по време на бременност и кърмене. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, ако сте решили да приемате някакви медикаменти, включително и хранителни добавки.

Може ли Уринал да се ползва при често уриниране?

Честото уриниране може да се дължи на възпаление на долните пикочни пътища и поради това можете да приемате Уринал Акут. Но все пак, ако симптомите не отзвучат, то задължително се консултирайте с лекар.

Може ли да приемам едновременно Простенал и Уринал?

Да, двата продукта могат да се приемат едновременно.

Може ли Уринал да повлияе контрацептивната терапия?

Уринал не намалява действието на пероралните хормонални средства.

Кога е най-правилно да се приема Уринал - преди или след храна?

Уринал може да се приема по всяко време, без значение от приема на храна.

Може ли деца да приемат Уринал?

Уринал сироп и Уринал Дринк могат да се приемат от деца над 3 години. Уринал Акут и Уринал капсули са предназначени за деца над 12 години.

Моята дъщеря е на 12 години. Тя има симптоми на цистит. Възможно ли е на тази възраст да има цистит?

Може да имате цистит на всяка възраст. Съвсем възможно е да се случи на тийнейджъри, а даже и на по-малки деца, ако бактерии проникнат в пикочните пътища на детето. В този случай, за подпомагане на нормалните функции на уринарния тракт препоръчвам Уринал сироп на деца над 1 година. Уринал сироп се дозира лесно и е изключително вкусен.

Въпроси и отговори за здрави бъбреци

Въпроси и отговори за здрави бъбреци

Кога трябва да използвам Urinal®Nefro?

Благодарение на свойствата си да поддържа отделителната функция на бъбреците и да предпазва клетките в организма от свободните радикали, този продукт е подходящ за пациентислед терапия на различни инфекции на пикочните пътища.

 

Продуктът е подходящ за хора с анамнеза за проблеми с долните пикочни пътища и бъбреците, като:

 • камъни в бъбреците
 • възпаление на бъбреците
 • повтарящи се бъбречни инфекции, наречени още пиелонефрит
 • инфекции на пикочните пътища

за поддържане нормалното състояние на долните и горните отдели на уринарния тракт.

Отделно Urinal® Nefro се препоръчва и за хора, които се нуждаят от активна и интензивна грижа за бъбреците им.

Вече приемам други лекарства. Мога ли да използвам Urinal®Nefro?

Ако приемате лекарство по рецепта, попитайте Вашия лекар за възможните противопоказания или взаимодействия между Urinal® Nefro и лекарствата, които приемате в момента.

Мога ли да използвам Urinal®Nefro по време на инфекция на пикочните пътища (ИПП)?

Да, можете. Ефектите от Urinal® Nefro може да са полезни по време на ИПП. Но ако приемате антибиотици или други лекарства с рецепта, попитайте Вашия лекар за възможните противопоказания или взаимодействия на Urinal®Nefro с лекарствата, които приемате в момента.

Колко дълго трябва да използвам Urinal®Nefro?

Най-добър ефект може да се постигне, като сеприема в продължение на 30 дни – 1 таблетка дневно с достатъчно количество вода.

За проактивна грижа за бъбреците е препоръчително да се приема Urinal®Nefro поне два пъти годишно с поддържаща роля при хора с анамнеза за уринарни инфекции, като напр. камъни в бъбреците.

По време на възстановителен период след други заболявания на бъбреците, приемайте 1 таблетка дневно за поне 30 дни.

При повишена необходимост (като успореден прием по време на инфекция или болка) приемайте 2 таблетки дневно в продължение на 5-10 дни след консултация с лекар.

 

Мога ли да използвам Urinal®Nefro, ако имам пясък или камъни в бъбреците?

Да, Urinal® Nefro може да се използва при епизоди с пясък или камъни в бъбреците, но продуктът е по-ефективен като поддържаща грижа и не действа директно върху премахването на камъните или пясъка. Той има синергичен ефекткато спомага за поддържането на отделителната функция на бъбреците и предпазва клетките от свободните радикали.

Има ли противопоказания за използването на Urinal®Nefro?

Има няколко ограничения, които трябва да се спазват, преди да се използва продуктът, като:

 • Продуктът е противопоказан при известна свръхчувствителност към която и да е от съставките му.
 • Продуктът не трябва да се използва при състояния, при които се препоръчва намален прием на течности (например тежко сърдечно или бъбречно заболяване)
 • Не се препоръчва при деца под 12-годишна възраст поради липса на достатъчно данни за билковите съставки
 • Не се препоръчва при бременни и кърмачки, тъй като безопасността на билковите съставки не е установена при тази група

 

Има ли някакви други препоръки, които трябва да спазвам, докато приемам Urinal®Nefro?

За да се осигури по-голямо количеството на урината, с което да се изхвърлят натрупаните токсини, се изисква достатъчен прием на течности по време на употребата на продукта. Пациентите със сърдечни заболявания или бъбречно увреждане трябва да потърсят медицински съвет, преди да приемат продукта.

Ако оплакванията, свързани с уринарния тракт продължават и се влошат, както и, ако се появят симптоми като висока температура, дизурия, спазми или кръв в урината по време на употребата на продукта, трябва да се консултирате с лекар или квалифициран здравен специалист.

 

Отговори за вагинални инфекции

Отговори за вагинални инфекции

Как е най-правилно да се използват таблетките?

1. Измийте си ръцете обилно преди да използвате продукта.

2. Когато вадите таблетката от опаковката, особено внимавайте да не натискате гнездото по средата, тъй като така може да счупите таблетката, предвид малкия й размер.

3. За да извадите правилно и безопасно таблетката, натиснете съвсем леко изпъкналата страна в края, или пък натиснете фолиото откъм гърба на блистера, повдигнете и извадете таблетката.

4. Използвайте таблетката веднага след като сте я изкарали от блистера.

5. Таблетката трябва да бъде поставена дълбоко във вагината, за да се осигури бързото й разтваряне.

 1. Измийте си ръцете обилно преди да използвате продукта.
 2. Когато вадите таблетката от опаковката, особено внимавайте да не натискате гнездото по средата, тъй като така може да счупите таблетката, предвид малкия й размер.
 3. За да извадите правилно и безопасно таблетката, натиснете съвсем леко изпъкналата страна в края, или пък натиснете фолиото откъм гърба на блистера, повдигнете и извадете таблетката.
 4. Използвайте таблетката веднага след като сте я изкарали от блистера.
 5. Таблетката трябва да бъде поставена дълбоко във вагината, за да се осигури бързото й разтваряне.

Какво се случва, ако вагиналните таблетки Beliema са приети през устата, а не са поставени във влагалището?

Таблетките са безопасни, дори и, ако са погълнати. Двете основни съставки, които успокояват влагалището - пробиотик и млечна киселина - са безопасни като съставна част и на храната. В продукта се използват също добавки, които са одобрени по стандарт хранителни добавки. Все пак, погълнати през устата, те няма да повлияят при вагинална инфекция. Препоръчва се внимателно да се следват инструкциите за употреба. За по-добро онагледяване, моля прегледайте и схематичната инструкция.

какво се случва, ако Beliema Expert крем се нанесе вътре във вагината вместо по външната част на интимната област?

Beliema Expert интимен крем е създаден за употреба върху кожата на интимните женски части с успокояващ и отпускащ ефект при сърбеж и дразнене. Не е предвиден за нанасяне вътре във вагината. Случайното му попадане във вагината не би трябвало да създаде проблем за повечето жени. При по-чувствителните организми, вътрешновагиналното нанасяне на крема, може да доведе до раздразване на вагиналната лигавица. Следвайте инструкциите от листовката и нанасяйте крема само върху кожата на интимните части, както е препоръчано.

Предишният ми приятел ме беше казал, че лабиите са ми твърде големи. Вече не сме заедно, но аз не смея да се съблека на свевтло пред новия ми приятел.Така ли бъде и в бъдеще?

Вашият предишен приятел е наранил чувствата Ви много лошо и единствения начин да заздравее тази рана в душата Ви е да приемете, че всяка вагина е красива. Има толкова различия в интимните ограни на жената, колкото жени има на света, но всяка вагина е чудесна по начина по който е. Ако не се чувствате сигурна в това, тогава съблечете се пред своя нов приятел на дневна светлина и вижте неговата реакция. Той ще Ви обожава!

Моята дъщеря си играе със своята вагина. Трябва ли да се притеснявам от това?

В никакъв случай не трябва да се притснявате, това е абсолютно нормално. Всяко дете се интересува от своите полови органи, момчетата също си играят със своите. При момичетата е по-труно, защото тяхната вагина е скрита от очите им и родителите често им казват, че да си играят с половите органи е нещо срамно. Най-доброто нещо, което можете да направите е да накарате детето да опознае своето тяло. Не я карайте да се чувства зле от това, защото има риск да отключите широк спектър от сексуални проблеми по-късно.

Колко често трябва да се преглеждам при гинеколог?

Ако имате някакви оплаквания, Вие незабавно трябва да посетите гинеколог. Ако правите опити за бебе или вече очаквате дете – наблюдаващия лекар определя посещенията за контролен преглед.

Ако нямате оплаквания, би трябвало да си правите пълен гинекологичен преглед  веднъж годишно като не забравяте да направите и цитонамазка.

Ако сте на хормонална терапия, то трябва да се срещате с Вашия гинеколог по-често. Той ще определи през какво време ще се провеждат контролните прегледи – през 3 или 6 месеца.

Вагиналното течение ме кара да се чувствам зле, дори и когато е съвсем слабо. Това нормално ли е?

Вагиналното течение има много важна функция в женската репродуктивна система и силно зависи от менструалния цикъл. Ако течението стане по-наситено като цвят (например жълто или зеленикаво) и се появи неприятна миризма, то най-вероятно имате инфекция.

Ужасена съм, че моят нов приятел може да не хареса миризмата и вкуса на моята вагина. И затова се страхувам да спя с него..., макар че го обичам.

Женските полови органи все още се считат за табу и много жени страдат от същия проблем. Годишният профилактичен преглед е важен, за да сте сигурни че сте здрави. А щом сте здрави не трябва да се притеснявате от миризмата и вкуса на своите органи. Вашият партньор ще знае, че сте здрава и ще му хареса да е с Вас.

Чувствам се много неловко, ако трябва да се съблека пред лекар. Как да го преодолея?

Няма значение колко е опитен лекарят, ако Вие се чуевствате неловко в негово присъствие, тогава по-добре да отидете при друг лекар.

Може да си изберете лекар – жена, тъй като много жени се чувстват по-спокойни да споделят проблемите си или да се съблекат пред друга жена, отколкото пред мъж. Ако все пак продължавате да се срамувате да се съблечете, тогава поговорете за това с лекаря или лекарката. Не се страхувайте – Вие не сте единствената. Ще помогне, ако сте с рокля или риза, достатъчно дълги, за да Ви покриват и да не пречат на прегледа. Така няма да се чувствате напълно гола.

Трябва ли да премахна космите в половата област преди преглед при гинеколог?

Не е нужно. Но ако ще се чувствате по-чиста от това, тогава можете да почистите (избръснете) интимната зона. Но това в никакъв скучай няма да промени резултата от прегледа или изследването.

Защо е полезно да знам как изглежда моята вагина?

 Хубаво е да сте запозната със своето тяло по здравни причини. Ако знаете как изглежда Вашата вагина, можете лесно да определите дали има нещо нередно в нейния вид – брадавици, мехурчета или други подобни. Ако веднага след като откриете необичайни промени в нейния вид, ще посетите лекар и така ще започнете да се лекувате навреме и ще се предпазите от бъдещи усложнения.

Колко време продължава курса на лечение с вагиналните таблети? До изчерпването им или 2-3дни?

Здравейте,

Ако имате течение със сигурност трябва да направите пълен курс на терапия - 10 дни, колкото са и таблетките в една опаковка.

Ако ги поставяте само 2-3 дни рискувате отново да се появи течението.

Нормално ли е да имаш сърбеж в интимната зона?

Да. Дразнене в интимната зона може да се появи по всяко време, но най-често е причинено от бактериална или гъбична инфекция. Естествената влагалищна микрофлора може да се промени в резултат от ежедневни дейности като посещение във фитнеса, носене на стегнати дрехи или изпотяване. Ако инфекцията продължава дълго време, то консултацията с лекар е препоръчителна.

Каква е причината за моята вагинална инфекция – бактерии или гъбички?

Вагиналните инфекции се предизвикват от бактерии и гъбички, но симптомите при двата вида инфекции са много подобни. Пациентите обикновено не могат да се диагностицират само по симптомите и дори гинеколозите се нуждаят от лабораторни изследвания, за да определят причината на инфекцията.

За какъв тип инфекция е подходяща серията Белиема?

Продуктите от серията Белиема са подходящи и при двата вида инфекции на влагалището – бактериални и гъбични.

Мога ли да прилагам Белиема по време на менструация?

Белиема Експерт интимен крем и гел могат да се прилагат по време и на този период. Белиема Ефект влагалищни таблетки не се прилагат по време на менструация.

Колко дълго продължава ефектът на Белиема Експерт интимен крем и гел?

Ако се прилага съгласно инструкциите ефектът от приложението на интимния крем и гел продължава през целия ден.

Колко често мога да прилагам Белиема Експерт интимен крем и гел?

Белиема Експерт интимен крем и гел могат да се прилагат по няколко пъти дневно.

Какво се случва, ако забравя да поставя Белиема Ефект вагинална таблетка вечерта?

Не се притеснявайте, продължете с приложението на следващата вечер.

Моят личен лекар изписва антибиотици. Мога ли с тях да използвам продуктите от серия Белиема?

Да, продуктите от серията могат да се прилагам успоредно с антибиотици.

Съмнявам се, че съм бременна. Мога ли да използвам продуктите Белиема?

Ако сте бременна или кърмите, трябва да се консултирате с вашия лекар преди употреба на продуктите от серията Белиема.

Може ли моята дъщеря, която е тинейджърка да използва продуктите Белиема?

Да, серията Белиема може да се използва и от тинейджъри.

Имат ли странични ефекти продуктите Белиема?

Не са известни нежелани странични ефекти от приложението на продуктите от серията Белиема. Ако се съмнявате от алергична реакция, спрете приложението на съответния продукт и се консултирайте с вашия личен лекар.

Мога ли да съм алергичаи към продукт от серията Белиема?

Не са известни алергични реакции от приложението на продуктите. Ако се появи при Вас алергична реакция, спрете употребата на продукта и се консултирайте с личния си лекар.

Аз наистина обичам партньора си, но когато искаме да правим секс се чувствам застрашена и не успяваме да осъществим сексуален акт. Какво не е наред при мен?

Ако това се случва повече от един път, Вие определено трябва да се консултирате с лекар. Вагиналните крампи могат да се дължат на психологически или физиологични причини. Ако гинекологът потвърди, че нямате физиологична причина за това, то Вие трябва да се консултирате с психолог или сексолог, защото проблемът може да се дължи на вагинизъм. Не се притеснявайте, състоянието се лекува, но се нуждаете от професионална помощ, за да го преодолеете.

Моят партньор използва вулгарни думи, когато говори за моята вагина. Това наистина наранява чувства ми. Как да постъпя?

Опитайте да поговорите с него по този въпрос. Има много думи, с които можете да наричате вагината. Изберете тази, която най-добре съответства на Вашата личност. Ако жената не се осмелява да говори за своята вагина, това би било знак за психологически проблем. Същото се отнася и за мъжете: ако използва вулгарни думи вместо други по-подходящи, това означава, че той се притеснява да бъде нежен и грижовен. Ключът към преодоляване на тази ситуация е комуникация в двойката: ако той няма и представа, че Вие се чувствате зле при използването на вулгарни думи, то той няма как да промени своето поведение.

Преди време много лесно получавах оргазъм, но моят нов партньор твърди, че ако аз не успея да свърша, той не може да изпита удоволствие. Това изключително ме напряга.

Разбираемо е, че мъжете са щастливи, ако техните партньорки се наслаждават на секса, но оргазмът е нещо извън нашата воля. Можете да кажете на партньора си, че сексът може да носи удоволствие дори и без оргазъм, тогава той може да се поуспокои.

Ако не успеете да достигнете до върха дори и при продължителен акт, то е добре да обсъдите Вашите желания открито с партньора. Особено, ако държите на Вашата връзка, вие трябва да се чувствате комфортно заедно, щастливи и с доверие един към друг.

Чела съм за вагинизма, но няма как да страдам от този проблем, защото имах чудесен сексуален живот преди. За съжаление, не мога да кажа същото за сексуалния си живот в момента, тъй като със сегашния си съпруг не мога да осъществя нормален сексуален акт.

Вагинизмът представлява неволево свиване на мускулите на влагалището, поради което не може да се осъществи проникване. Среща се не само първоначален, но и вторичен вагинизъм. Много жени се сблъскват с този проблем след раждане или след претърпян инцидент с влагалището. Освен това психологичните фактори са от съществено значение: например загубата на доверие към партньора е много важна отключваща причина. Важно е да се разгледа отблизо какво се случва в партньорската двойка и дали не се е променило отношението Ви към съпруга.

Моята дъщеря е на 8 години и започна непрекъснато да задава въпроси за секса. Според мен е много рано да мисли и пита за това. Какво ще ме посъветвате да направя?

Напълно естествено е дъщеря Ви да се интересува от секса на тази възраст. Това не означава, че тя ще започне сексуален живот по-рано, особено ако родителят успее да отговори на нейните въпроси с търпение и в подробности, имайки в предвид нейната възраст. Има няколко чудесни книги относно секса, специално за деца на тази възраст, които ще ви помогнат да дискутирате деликатната тема с Вашето дете. Важно е да не допускате детето да се чувства виновно, че се интересува от своето тяло и сексуалност.

Никога не съм проявявала желание да погледна своята вагина. Опасявам се, че е грозна.

Няма такова понятие като грозна вагина. Като орган на човешкото тяло тя е перфектна

по своя начин. За жената е важно да обича своята вагина като сексуален орган, но и също така да знае как изглежда. Ако жената не е щастлива със своята вагина и вярва, че тя е грозна, това би довело до психологични проблеми в бъдеще. Ако обичате своето тяло, ще бъдете и по-успешни в живота.

Не се страхувайте от своето тяло. Добре е да познавате и своята вагина – да сте виждали как изглежда. Така ще можете навреме да установите дали има промени в нея, които показват, че нещо не е наред и навреме да посетите лекар.
върнете се на начало