7 неща, които научих от сблъсъка си с вагинизма

Преживях го, оцелях и се отървах от него. Ето какво научих.

1.jpg

 

  1. Това не е по ваша вина, няма от какво да се срамувате.

Една потърпевша жена, която сподели своето преживяване със света, веднъж каза: „Срамувах се от неспособността си да правя секс, но тогава казах на близките си за проблема, тъй като усещах, че имам нужда от тяхната подкрепа. Ако бях диагностицирана с рак, цялото общество щеше да застане зад мен, за да ми помогне или поне щеше да е внимателно към мен. Никои от заболяванията или функционалните дисфункции не са по ваша вина и имате най-голям шанс да бъдете здрави (отново), само ако близките ви са до вас и вие сте готови да поискате помощта им“. Тя наистина се оказа права!  

 

  1. Всеки случай е различен и уникален, причините за вагинизма никога не са очевидни.

Никога не съм била срамежливо момиче, нито съм отраснала в религиозно семейство и за щастие никога не съм преживявала сексуално насилие. Никога не съм имала вагинална травма, нито съм отричала инстинктите и поривите си. Никога не съм имала негативна самооценка или някакви други физически проблеми – като вулводиния, хронична тазова болка, вагинална сухота. Всички тези проблеми могат да доведат до вагинизъм, но не винаги са причина за състоянието. В моя случай може да е имало нещо общо с неправилна техника на мастурбиране, вероятно затваряне на мускулите на тазовото дъно прекалено плътно преди и по време на оргазъм. Макар че трябва да се справяме с травмите, най-важното нещо е да можем да продължим напред.  

 

  1. Повечето специалисти нямат представа за този феномен дори в днешно време.

В началото на 21-и век повечето гинеколози не разполагат с информация за вагинизма. Ходила съм при петима лекари и бих могла да напиша книга за реакциите им:
- не се тревожи, бъди спокойна, няма да те нараня;
- не се безпокой, просто изпий една бутилка вино преди секс;
- сигурна ли си, че не е само в главата ти? трябва да отидеш на терапия
- има някои добри дихателни техники, а също йога и пилатес!
- о, никога не съм чувал за такова нещо, странно е.
Тези реакции не трябва да ви карат да се чувствате зле. Не сте извънземно и може да ви се помогне.

 

  1. Вагинизмът се лекува и то с различни методи.

Предлагат се различни професионални вибратори, които всеки може да поръча онлайн. Тези инструменти са специално предназначени за тази цел. Най-малкият е по-дребен от тампон, а най-големият прилича на пенис, дълъг седемнадесет сантиметра. Достатъчно смелите дори могат да започнат с така наречения комплект за вагинизъм, но за щастие в днешно време има обучени гинеколози, които са специализирани в лечението на вагинизъм.  Те използват основно така наречения метод стъпка по стъпка, което означава, че започвате с дилатация от един-два пръста и постепенно се придвижвате към използването на комплект с дължина от почти двадесет сантиметра. Лично аз преминах през лечение с десет стъпки при лекаря ми, който има 25-годишен опит в областта. Гореспоменатите допълнителни методи – като дихателни упражнения, йога, пилатес или дори психотерапия – определено са полезни, но според опита на моя лекар и на стотиците други потърпевши излекуване без физиотерапия не може да се постигне.  Очевидно е, че сте напълно излекувани, само ако постигнете успех в живота си, а именно – истински полов акт без никакви проблеми. Не се тревожете, това ще се случи. Сега почти не си спомням, че съм имала проблеми със секса.
 

  1. Не е ваш проблем, че е наказание, но вие наказвате себе си.

Ако направим списък на случаите, при които съм плакала в леглото, повтаряйки „Толкова съжалявам, аз също много го исках“, ще стигнем до откачени цифри. По-късно се дистанцирах от този цикъл на физическа и емоционална болка и си издигнах броня, за да се защитя и никога не допуснах никой близо до себе си. Беше естествен начин да защитя това, което бях. Разбира се, сега знам много добре, че това бе ограничено виждане за мен самата, което ме обрече на самота и ако бях погледнала на нещата по различен начин, момчетата щяха да приемат проблема ми по-добре. Няколко други потърпевши жени сега имат щастливи връзки, бракове, така че зависи от вас как ще се справите с проблема и дали сте способни да се приемете себе си такава, каквато сте.

 

  1. Не е нужно да страдате в продължение на години. Има изход.
     

Не трябва да се плашите от факта, че аз страдах сравнително дълго. Голяма част от борбата премина в невежество, а останалата – в потискане. Ако сега четете този пост, знаете какъв проблем имате, което е голяма стъпка напред. Освен това има няколко лекари с голям опит в областта. Ако сте готови да бъдете търпеливи и да работите усилено, може да приключите с него за няколко месеца. Вагинизмът може да се излекува в 95 процента от случаите. В останалите 5 процента се касае за наличието на други, сложни физически проблеми освен вагинизма, а той обикновено се повлиява добре от физиотерапията. Не се тревожете, няма да сте сред тези 5 процента: Вярвах, че моят случай също беше тежък, но сега съм напълно излекувана.   

 

  1. Не страдах напразно, това преживяване ми даде много.

Научих много: не само поех на невероятно задълбочено пътешествие за самопознание, но също така научих много за това как действат другите хора. Отне ми известно време да се отърся от миналото и да започна нов живот като човек, който знае, че всичко е възможно и като жена, която приема и обича себе си такава, каквато е. Без никакви грижи, свободна.



Idelyn Blogger

Секс и вагинални инфекции

Секс и вагинални инфекции

Здравей момиче, знаеш ли, че оплаквания, подобни на бактериална и гъбична инфекция може да се получи и след ... по-интензивен секс?

Прочети повече
Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Може би ще се изненадате да разберете, че според проучване на марката Idelyn® две трети от жените в Централна и Източна Европа са се сблъсквали с вагинални инфекции поне веднъж в живота си[ 1].

 

Прочети повече
Гъбички дебнат в басейна?

Гъбички дебнат в басейна?

За жените, които се страхуват да се потопят в басейн ...

Прочети повече