Търсене на резултати
Няколко думи за вагинизма

Няколко думи за вагинизма

Все повече и повече хора се оплакват от вагинизъм, особено сега, след като понятието – неспособност за полов акт– е сравнително добре познато. Но каква е историята? Специалистът на Idelyn предлага обобщение на проблема.


 

Специалистите смятаха, че причината за вагинизма е в анатомичното разминаване може би влагалището е било прекалено стегнато или пенисът се е оказал прекалено голям. Така че основната терапия е дилатация с помощта на устройства с различен размер. Тези инструменти доста наподобяват вибраторите, които се продават в съвременните секс магазини.

Вагинизмът означава неспособност за проникване. Стегнатостта се причинява от неволни контракции на мускулите на тазовото дъно, разположени около влагалището. Жени с тежък вагинизъм дори не могат да бъдат прегледани от гинеколог, тъй като лекарят не може да провре даже и един пръст. Повечето жени изпитват силна болка дори преди същинския опит да се проникне дълбоко.

 

Какви са причините за вагинизма?

  • Негативно сексуално преживяване от детството (например някой перверзник си е показал атрибутите или някой възрастен мъж се е опитал да установи по-близък контакт, отколкото е уместно)

  • Детска игра, която е включвала опит за вкарване на някакъв предмет във влагалището

  • Насилване от младо момче или възрастен мъж (6-8-10-годишните деца са способни да изнасилят момиче дори без еякулация!)

  • Инфантилност

  • Страх от изпитване на болка като цяло

  • Специфичен страх от изпитване на болка, свързана с половите органи (виждане или чуване на полов акт като дете, вероятно на родителите, чуване на история за болезнено раждане или болезнен секс) децата гледат на секса като на агресивен акт

  • Опит за изнасилване или дори истинско изнасилване, при което влагалището вероятно е било увредено (тези неща могат да се случат дори с партньор, в който жената е влюбена)

  • Може да бъде проява на физически симптоми вследствие на внезапен психически блокаж при зрели жени. Свързва се с негативна емоция.

Повечето от тези жени на първо място се нуждаят от емоционална подкрепа. Когато жената е в състояние да приеме нещата спокойно, следващата стъпка е да свикне с вкарването на пръст или с преглеждането от лекар като начало не с използването на различни инструменти, а с помощта на пръста на партньора, с бавни, внимателни движения. Изисква се много търпение, на партньорите обикновено им омръзва и си тръгват. В много случаи пациентите се обръщат към професионалисти само когато искат да имат дете и точно тогава специалистът научава за неспособността им да имат полов акт. Има няколко случая на бракове без осъществен полов акт.

Като цяло жена с такива проблеми всъщност няма добро отношение към влагалището си. Още една причина защо е важно влагалището да се приема и да се полагат грижи за него за да се води здравословен сексуален живот.

Още съвети:
Прочетете нашата статия, свързана с проблема.
Какви са преживяванията на нашата блогърка, която изстрада болката на вагинизма? Прочетете историята й.


върнете се на начало