Смокинови листа и благородни дами: малко история за влагалището

Харесва ни да мислим, че живеем в просветена епоха и гледаме скептично на миналите векове, когато само споменаването на думата влагалище“ е било оскърбление. Проблемът е следният: това не е напълно вярно. Бихте ли повярвали, че влагалището се е считало за свещено в продължение на хиляди години, а през 19-и век мастурбацията се е предписвала от лекари? Последвайте ни, за да проучим историята на този чудесен орган!

1-(1).jpg

 

Първото известно изображение на влагалището датира от 24 хиляди години: Вилендорфската Венера показва точно връзката на нашите предци с женските гениталии. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че скулпторът дори е изобразил малките и големите срамни устни.

Не е бил сам в увлечението си: различни пещерни рисунки, статуи, символизиращи плодовитост и издялани фигури доказват, че нашите предци са считали, че влагалището е свещено. Традицията просъществува хиляди години: от Месопотамия до древен Египет всяка култура е имала бог на секса и плодовитостта. Преди пет хиляди години са се пели химни за влагалището на богинята Яна и нейния меден скут, от който се е считало, че са произлезли всички неща на земята.

 

Влагалището е върху стената

В епохата преди християнството уважението към влагалището достига Европа. В Ирландия келтите издялвали жени с големи влагалища в стените на домовете си, за да предпазят обитателите от зли духове. Наричат се Sheela na gig и на острова все още има 65 къщи, украсени с тях.

Много хора смятат, че католическата църква поставя жените и влагалището в по-низко положение, но това не е напълно вярно. В действителност жените вече са били потискани в гръцките градове-държави. Съпругите на древните гърци е трябвало да си стоят вкъщи и да се грижат за децата. От тях не се е очаквало да изпитват удоволствие от секса то е било запазено за хетерите.

 

Като пенис на погрешното място

Историците все още нямат представа защо положението на жените и влагалището се е променило в древността. Факт е, че през 4-и век пр. Хр. Аристотел вече е написал, че не е необходимо жените да изпитват удоволствие от секса, за да забременеят. Няколко века по-късно изтъкнатият римски лекар Гален добавя: жените имат същите органи като мъжете, само че на погрешното място.

Окончателното детрониране на влагалището започва с апостол Павел. Основателите на католическата църква водят невъобразимо строг живот и наддават помежду си кой би могъл да обрисува женското тяло по-срамно. Самият Павел е написал: Мъжът не трябва да докосва жената. Ако не може да се въздържи, поне трябва да се ожени, защото все пак е по-добре да се ожениш, отколкото да гориш в ада.

 

Храм, построен върху нечистотии

Най-влиятелния човек в ранната католическа църква, Тертулиан, стига дори по-далеч: сравнява женските полови органи с портите на ада, храм, построен върху нечистотии.

Не разполагаме с много писмени източници за това какво са мислили за влагалището хората през Средновековието. Сигурно е, че земеделците са разполагали с повече сексуална свобода от благородниците, но също е имало и някои странни неща. Това е времето, когато лекарите започнали да мислят, че е необходимо жената да изпитва удоволствие, за да може да зачене, а на жените със слаби нерви се изписвали оргазми масажът на клитора се извършвал или от лекаря, или от акушерка.

 

Колан на целомъдрието и изтезания

През Средновековието също така са изобретени различни методи за изтезания на влагалището. По това време се появява коланът на целомъдрието, а в жените се вкарват железни разтегачки за доказване на девствеността. Често вещиците се разпознавали по бенките и петната по влагалището, а еретичните жени се наказвали с осакатяване на влагалището.

По време на Ренесанса анатомията отново застава в центъра на вниманието, както и клиторът. Лекарите по това време често сравнявали женското тяло с карта, където влагалището се описвало като серниста яма. Жаргонните изрази за женските полови органи били нещо обичайно, като много от тях били измислени не от някой друг, а от самия Уилям Шекспир.

 

Влагалището по време на Викторианската епоха

Нищо не нанася толкова вреда на влагалището както Викторианската епоха. Поради индустриалната революция и широкоразпространеното образование все повече и повече жени осъзнавали положението си, но това не се толерирало от обществото. Сексуалното потисничество било перфектното решение.

Лекари, философи и дори журналисти обявявали, че добрите съпругине изпитват желание, а лошите женище бъдат подтикнати към съгрешаване от сексуалния си апетит. Интересното е, че на жените не се налагало да живеят без оргазъм, тъй като масажът на клитора все още бил широко разпространен, а и вибраторът бил изобретен по това време макар и като средство за лекуване на истерия.

 

Смъртоносна мастурбация

Трудно е да си представим, но в края на 19-и век били въведени още по-строги правила. Младите жени не са имали никаква представа за собствените си тела и са можели да бъдат прогонени завинаги, ако са ги хванели да мастурбират. За да избегнат наказание, те са правели всичко, за да опазят тайната си.

Един парижки лекар е описал ужасен случай, при който 28-годишна жена мастурбирала с дръжката на гребена си, но била прекъсната от някой, който влязъл в стаята. Тя веднага седнала отгоре, но гребенът останал в тялото й. Била толкова засрамена, че не отишла на лекар и починала осем месеца по-късно.  

 

Освобождението на влагалището

Необходими са три фактора, за да се освободи влагалището: Зигмунд Фройд, който пише, че познаването на влагалището е от ключово значение за здравословен сексуален живот. Вторият фактор е ролята, която имат жените по време на двете световни войни, поради което получават работа и право да гласуват. Третият фактор е организираното в Съединените щати движение на жените от 60-те и 70-те години.

От шестдесетте години насам американките основават групи за самообучение в много градове, за да дискутират ролята си в обществото. Също така осъзнават колко малко знаят за телата си, така че започват да действат.

Една от тези групи се ръководи от Бети Додсън, която става известен активист в страната. Тя е тази, която заснема влагалищата на много смели жени и представя снимките на конференция през 1973 г. Оказва се, че много от участничките са напълно шокирани, тъй като това е първият път, когато виждат влагалище на друга жена, да не говорим за собственото им.

Бети Додсън сега е на 85 години, но не се е отказала да учи жените да обичат влагалището си. В нейните часове по мастурбация тя се опитва да убеди жените да приемат телата си, тъй като това е единственият начин, по който ще могат да постигнат оргазъм и ще се наслаждават на здравословен сексуален живот.

Секс и вагинални инфекции

Секс и вагинални инфекции

Здравей момиче, знаеш ли, че оплаквания, подобни на бактериална и гъбична инфекция може да се получи и след ... по-интензивен секс?

Прочети повече
Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Може би ще се изненадате да разберете, че според проучване на марката Idelyn® две трети от жените в Централна и Източна Европа са се сблъсквали с вагинални инфекции поне веднъж в живота си[ 1].

 

Прочети повече
Гъбички дебнат в басейна?

Гъбички дебнат в басейна?

За жените, които се страхуват да се потопят в басейн ...

Прочети повече