Обичай себе си и твоето тяло ще ти отвърне с обич

Обичай себе си и целият ти живот ще се промени – много от нас, може би са чували този съвет и преди. Въпреки това, не са много тези от нас, които си дават сметка, че самочувствието не само променя нашия живот, но също така може и да го удължи.

1.jpg

 

Това е особено важно за жените, които много често мислят за своето тяло – особено за своята вагина – като за нещо, от което се срамуват. Те вярват, че не е подходящо да говорят за вагината, нито когато нямат проблеми, нито ако се появат такива.

Не е учудващо, че много жени страдат мълчаливо мълчаливо, вместо да посетят гинеколог. Някои от тях се страхуват да говорят за симптомите си със непознат, други се срамуват да се събличат пред непознат или не искат да отговарят на неудобни въпроси. Лекарите са на мнение, че това е най-лошото нещо, което ние жените можем да си причиним.

„Обстоен гинекологичен преглед се препоръчва веднъж годишно, дори и когато жената се чувства напълно здрава. Много от заболяванията не предизвикват никакви оплаквания и ако жената се страхува да посети лекар, нейното състояние може да се влоши.“ – е обяснението на гинекологът защо е толкова важно да се правят редовни прегледи.

Разбира се, дори и експертите знаят, че много жени пропускат преглед, защото се притесняват от своето тяло и своите вагини.

“Ние сме тук, за да лекуваме, а не да съдим. Положили сме клетва да пазим здравето на своите пациенти и да ги лекуваме, когато са болни. Ние не можем да ги съдим, но за да изберем правилното лечение е много важно да сме наясно със симптомите на пациента и как са се появили.“ – допълва лекарят.

Всичко това означава, че лекарите могат само да помогнат, ако жената свободно говори за своите проблеми.  За да се постигне такъв ефект, всяка жена трябва да е спокойна със своето тяло и да не се срамува от него. Ние живеем в 21-ви век, но въпреки това много жени все още се срамуват от своята вагина.

“Имах една пациентка, с която наистина беше особено трудно да се работи, тъй като тя едва говореше за своите проблеми и много се страхуваше да говори за това. След първоначалния преглед, тя не се появи за следващия вторичен преглед за проследяване. Няколко седмици по-късно тя беше поискала спешен преглед, тъй като симптомите се бяха влошили. От друга страна, пациенти, които харесват своите тела и са горди със своята женственост, не се страхуват да говорят за своите проблеми и по-често идват за преглед. Това не само улеснява моята работа, но и спасява техния живот.“

Съветът на експерта е, че няма място за притеснение от своето собствено тяло и трябва да се научим да се гордеем с него, дори и когато имаме проблеми. Защото, ако срамът побеждава, това е опасно не само за душевното състояние на пациента, но и за неговото тяло.

Секс и вагинални инфекции

Секс и вагинални инфекции

Здравей момиче, знаеш ли, че оплаквания, подобни на бактериална и гъбична инфекция може да се получи и след ... по-интензивен секс?

Прочети повече
Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Може би ще се изненадате да разберете, че според проучване на марката Idelyn® две трети от жените в Централна и Източна Европа са се сблъсквали с вагинални инфекции поне веднъж в живота си[ 1].

 

Прочети повече
Гъбички дебнат в басейна?

Гъбички дебнат в басейна?

За жените, които се страхуват да се потопят в басейн ...

Прочети повече