Когато вратите се затварят: вагинизъм

Вагинизъм – състояние, от което много жени се срамуват прекалено много, за да си признаят. Вместо това мълчат, като се надяват, че ще се излекуват, докато ситуацията се влошава все повече и повече. За щастие има решение, но само ако се осмелим да говорим!

1.jpg

 

Имах прекрасно детство. Никога не съм имала травматични преживявания. Да, не бях в състояние да правя секс до 25-годишна възраст. При мисълта за това мускулите ми се стягаха, което правеше проникването невъзможно. Колкото повече минаваше времето, толкова повече се разстройвах и дори не можех да използвам тампон. Изминаха дълги години, преди да се осмеля да споделя за проблемите си на гинеколог. Именно той ми каза, че въобще не съм единствената с това състояния: то се нарича вагинизъм.

Дора сега е на 33 години, с приятеля й имат щастлива връзка и много се радва на секса. Но за да постигне това, се нуждае от дълги години терапия с помощта на своя гинеколог и психолог.

 

 

Когато душата е ранена

Причината, поради която е необходима толкова интензивна терапия, е, че в повечето случаи зад вагинизма стоят психологически причини. При по-сериозни случаи може да става въпрос за сексуално насилие или лоши преживявания, но повечето пациенти страдат от това състояние поради комплекси от детството, строго възпитание, прикрита хомосексуалност или липса на самоувереност. Понякога болката, преживяна по време на първия полов акт, отключва симптомите.

Вагинизмът е състояние, при което външните мускули на влагалището се свиват неволно, понякога дори само при мисълта за секс. (За по-подробно описание вижте съветите на нашия експерт!) Разбира се, че също така е възможно да има и биологична причина, като например претърпяна операция, възпаление или дори тумор.

 

 

Вратата се затваря

Засегнатите жени научават за състоянието си доста рано, тъй като повечето от тях започват да използват тампони и да правят секс в тинейджърските години. Въпреки това повечето се срамуват толкова много от симптомите си, че минават години, преди да потърсят помощ от лекар. Вместо това стават сдържани, спират да ходят по срещи и обвиняват себе си за състоянието си, като чакат то да се подобри.

Това е голяма грешка, тъй като както вече споменахме спазъмът на вагината е напълно неволен и не се лекува от само себе си. Освен това положението става по-тежко с всяко лошо преживяване.

 

 

Има лек

Въпросът е: какво можем да направим за вагинизма? Първо и най-важно е да се консултираме с лекар и да изключим някои възможни физиологически причини. Само когато сме приключили с това, можем да започнем с терапията. Обикновено отнема доста време, но добрата новина е: тя почти винаги е успешна.

На първо място гинекологът ще ви даде домашна работа. Може да се наложи да се опитвате да направите проникване вкъщи с помощта на малки вибратори и да проверите сами, че наистина не е възможно. Също така ще трябва да се консултирате с психолог, който може да ви помогне да приемете своята женственост и да ви научи, че влагалището не е нещо, от което трябва да се срамувате, а симпатична и прекрасна част от тялото ви. До края ще осъзнаете, че сексът е дар на живота, който може да ви донесе безкрайно удоволствие, ако го желаете.

 

 

Какво мислят другите?

Прочетете мнението на нашия експерт.

Не пропускайте историята на нашия блогър, искрено и лично.

Секс и вагинални инфекции

Секс и вагинални инфекции

Здравей момиче, знаеш ли, че оплаквания, подобни на бактериална и гъбична инфекция може да се получи и след ... по-интензивен секс?

Прочети повече
Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Мислите, че знаете всичко за вагиналното течение? Помислете отново!

Може би ще се изненадате да разберете, че според проучване на марката Idelyn® две трети от жените в Централна и Източна Европа са се сблъсквали с вагинални инфекции поне веднъж в живота си[ 1].

 

Прочети повече
Гъбички дебнат в басейна?

Гъбички дебнат в басейна?

За жените, които се страхуват да се потопят в басейн ...

Прочети повече