Търсене на резултати
Трай само за хубост, за здраве - не

Трай само за хубост, за здраве - не

За проблемите, които не се решават с търпение


Петък вечер, любимото ти червено червило, котешкият поглед (благодарение не само на красивите ти очи, но и на ефекта от черната очна линия), най-новата ти парти рокля, зашеметяващите високи токчета и малката черна чанта. УАУ!

Готова си да покоряваш и да се забавляваш цяла нощ, дори с цената на това да проспиш почти целия съботен ден. Е, ако издържиш на болката от екстравагантните, но неудобни токчета, разбира се. Но… ти си мъжко момиче и знаем, че ще стиснеш зъби в името на красотата. Все пак хората не случайно са казали “Tрай, бабо, за хубост!”.

 

Не е тайна, че прагът на търпимост на болка при жените е далеч по висок от този при мъжете. Те рядко могат да издържат кола маска на цялото тяло или пък скубане на вежди, а за антицелулитен масаж и дума да не става. Но колкото и да обичаме да се превъплъщаваме в геройски същества, които могат да преживеят всичко, е важно да знаем, че има ситуации, които не са за пренебрегване. Дизурията е една от тях… Какво е дизурия ли? Това е онази остра болка долу, под корема, която при пишкане се усеща като пареща и щипеща. Дизурията обикновено е придружава друга ситуация - чести позиви за уриниране и постоянно усещане за все още пълен пикочен мехур, понякога и кръв в урината. Или с една дума – цистит. Тези две ситуации определено имат способността да ти развалят както плануваното излизане в последния работен ден от седмицата, така и следващите почивни дни, ако не вземеш своевременни мерки.

Какво ги причинява?  

Циститът в 90% от случаите е резултат от навлязлата в пикочните пътища бактерия E.coli, която нормално обитава чревния тракт. Веднъж попаднала в пикочния мехур, тя здраво се захваща за стените му и започва бързо да се възпроизвежда, колонизира и става устойчива на всякакви влияния – механични (потока на урината) и химични (антибиотици).

Дизурията е резултат от възпалението. Инфектираните от бактерията тъкани водят до киселинно pH на урината поради повишеното количество отделили се водородни йони. Те от своя страна активират рецепторите за болка. Така колкото по-висока е киселинността на урината, толкова повече са отделените водородни йони и толкова по-непоносима става дизурията.

 

Причината за появата на инфекцията отчасти се крие в спецификата на женската анатомия. Дамската уретра е много по-къса от мъжката -  тя е дълга само 4 см, в пъти по-къса от тази на мъжете. Затова E.coli минавайки през нея много по-бързо и по-лесно достига пикочния мехур на дамите.

 

При дизурия повечето жени предприемат най-лесното решение – болкоуспокояващи препарати, които действат бързо, но всъщност само замаскират проблема. Съвременните методи обаче вече включват употребата на цитратни соли – те повлияват причината, а не проявата й – понижават киселинността на урината и така елиминират болката. Добре е да не се ползва само един цитрат, а да се комбинират, както и да се търси по-голяма концентрация. Такъв продукт, с висока концентрация на натриев и калиев цитрат, например е Urinal® Express pH. Цитратните соли скоростно алкализират урината, като така спомагат за нормално рН в уринарния тракт и възстановяване на комфорта още в първите 30-тина минути след приема. За по-пълна грижа за пикочните пътища в Urinal® Express pH цитратите са комбинирани с американска червена боровинка и бяла бреза.

Когато дизурията отмине обаче, не си мисли, че и циститът си е отишъл. Не забравяй, че неговият причинител е изключително адаптивната и упорита E.coli. Решение срещу нея е поне половин литър фреш от северноамериканска червена боровинка, която за разлика от балканските си братовчеди, е не само с мощен антиоксидантен ефект, но и с блокиращо бактериите действие. И не, не е нужно да заменяш лятната почивка с презокеански полет в търсене на магическия плод. Висококачествен екстракт от нея с много висока концентрация се съдържа в Urinal Akut®. Само две таблетки дневно носят силата на 846 g плод и така осигуряват бърз ефект още на първия ден. Ето защо е препоръчително заедно с Urinal® Express pH да приемаш и Urinal Akut®, точно както е препоръчително и да имаш опаковка прозрачни лепенки заедно със стелки за възглавничките, когато излизаш с онези жестоки, но така неудобни сандали


върнете се на начало