Търсене на резултати
Не всяка болка е сладка

Не всяка болка е сладка

Или защо трябва да внимаване по време на спортуване


Като модерно градско момиче за теб упражненията поне три пъти в седмицата са задължителни, без значение дали предпочиташ фитнес, йога, пилатес, плуване или тенис. Със сигурност познаваш болката от изтощителната тренировка, след която се чувстваш толкова секси, че можеш да покориш целия свят, но в същото време си толкова изморена, че не можеш дори да направиш “дъъъългия” преход от дивана до леглото. Тежките тренировки винаги ни се отплащат, а сладката болка от мускулната треска определено повишава самочувствието ни.

 

Това обаче далеч не важи за дискомфорта, който може да ни причини подценяването на сигналите, които тялото ни изпраща.

 

Такъв сигнал например може да бъде парещата и щипеща болка при пишкане, съпроводена от чести и затруднени позиви. Това състояние е известно като дизурия и в повечето случаи е спътник на една от най-популярните инфекции на пикочните пътища - цистита.

 

Далеч от митовете за простуда, вече се знае, че главният виновник за появата му е бактерията E. coli. Нормално тя обитава чревната флора и не причинява неприятности, но обича да се развихря особено през лятото. Синтетичното бельо, обществените басейни, дори някои общи фитнес уреди в залите, създават благоприятни условия за развитието й. А заради физиологичните особености на женското тяло като късата уретра (едва 4 см), бактерията навлиза бързо в пикочните пътища, прикрепя се към стените им и така се задържа трайно в уринарния тракт. Инфектираните тъкани водят до киселинно pH на урината, което от своя страна активира рецепторите за болка.

 

При дизурия повечето жени предприемат най-лесното решение – болкоуспокояващи препарати, коитодействат бързо срещу болката, но често може да маскират проблема. Съвременните методи вече включват употребата на цитратни соли – те повлияват причината, а не проявата й – понижават киселинността на урината и така помагат при дизурия. Добре е също да не се ползва само един цитрат, а да се комбинират, както и да се търси по-голяма концентрация. Такъв продукт, с висока концентрация на натриев и калиев цитрат, например е Urinal® Express pH. Цитратните соли скоростно алкализират урината, като така спомагат за нормално рН в уринарния тракт и възстановяване на комфорта още в първите 30-ина минути след приема. За по-пълна грижа за пикочните пътища в Urinal® Express pH цитратите са комбинирани с американска червена боровинка и бяла бреза.

Когато дизурията отмине, не си мисли, че и циститът си е отишъл. Не забравяй, че неговият причинител е изключително адаптивната и упорита E.coli. Решение срещу нея е поне половин литър фреш от северноамериканска червена боровинка, която, за разлика от балканските си братовчеди, е не само с мощен антиоксидантен ефект, но и с блокиращо бактериите действие. И не, не е нужно да резервираш билети за презокеански полет в търсене на магическия плод. Висококачествен екстракт от нея с много висока концентрация се съдържа в Urinal Akut®. Само две таблетки дневно носят силата на 846 g плод и така осигуряват бърз ефект още на първия ден. Ето защо е препоръчително заедно с Urinal® Express pH  да приемаш и Urinal Akut® -  за да се завърнеш по най-бързия начин към любимото си хоби и любимата си форма.


върнете се на начало