Търсене на резултати
Парене при уриниране

Парене при уриниране

Да изясним причините за появата на паренетои щипенето и как да се преборим с тях

Неприятен симптом, няма спор! Не се притеснявайте, не сте единствените! Паренето при уриниране засяга голям процент от хората, като по-податливи са младите и по-зрелите жени, които водят активен полов живот.


Да изясним причините за появата на паренето, и неговото своевременно лечение. Парене при уриниране или т.нар. “дизурия” е широк термин, който описва дискомфорта по време на изпразване на пикочния мехур. Придружено е от чести позиви за уриниране на капки, причиняващи болезнено и парещо усещане по време на уриниране.

Парещото изхвърляне на урина от пикочния мехур е доста често срещано заболяване, което показва редица медицински състояния. Симптомът дава ясен знак за това, че даден орган в нашето тяло не функционира правилно. Ситуацията се изяснява, когато се установи точният причинител на проблема, което ще подпомогне с правилните мерки за неговото лечение. 

 

Парене при уриниране при жените

Жените са по-склонни да развият инфекция на пикочните пътища, отколкото мъжете. Това е така, защото уретрата при тях е по-къса, което означава, че бактериите имат по-малко разстояние, за да стигнат до пикочния мехур. Жените, които са в периода на своята бременност или в менопауза, също имат повишен риск от развитие на инфекции на пикочните пътища. Проблемът се корени в т.нар. асимптомна бактериурия, при която в урината се откриват бактерии. Бременността е деликатна и изисква по- стриктна лична хигиена и хигиена на половия живот, за да се предотвратят инфекции. Най- честа причина за поява на дикскомфорт, болка и парене по време на уриниране при жените е възпалението на лигавицата на пикочния мехур или т. нар “цистит”. В даден момент от живота си не малко хора са преживели гореописаните оплаквания. Често пренебрегвани паренето и болката при уриниране е възможно да прераснат в хроничен проблем. Обърнете внимание на своите неразположения, и не чакайте те да отшумят. При съмнения или риск, че можете да изпаднете в такова състояние, се обръщайте към продукти с гарантирано съдържание и концентрация от американска червена боровинка. Такъв един е например Urinal® Drink. Уникалното при него е, че от една страна е лесен за прием – разтворим в топла или студена вода (по избор), с прекрасен плодов вкус и същевременно с благотворно влияние в уринарния тракт.

 

Парене при уриниране при мъже

Паренето при уриниране е често срещан проблем и при представителите на силния пол.  Мъжете, за разлика от жените, имат по-малък шанс да развият инфекции на пикочните пътища, защото мъжката уретра е много по- дълга и навлизането на бактериите в нея е сведено до минимум.

При мъжете най-честа причина за парене и дискомфорт по време на уриниране е възпалението на простатната жлеза. Отеклата простата оказва натиск върху уретрата, което е причината за честото, трудно и болезнено уриниране. Мъжете, които изпитват такива симптоми е добре да се обърнат към своя лекар.

 

Причини за появата  на парене при уриниране

Болезненото и парещо уриниране е признак за инфекция на пикочните пътища, което може да бъде резултат от бактериална инфекция или да се дължи на възпаление на пикочните пътища. Пикочната система се състои от уретра (пикочен канал), пикочен мехур, два уретера (пикочопровода), бъбреци и при мъжете - простатната жлеза. Възпалението във всеки един от тези органи може да бъде причина за появата на болка при уриниране.

Например в състояние на възпаление на простатната жлеза при мъжете се получава “простатит”, което е и основната причината за изпитване на дискомфорт и болка при изпразване на пикочния мехур. 

Възможно е също така да се появи болка при уриниране, ако имате полово предадена инфекция, като например генитален херпес, гонорея или хламидия. По-висок риск от такива заболявание имат хората, които правят секс без презерватив или секс с много партньори.

Друг източник за парещо уриниране е възпалението на лигавицата на пикочния мехур или т. нар “цистит”. Ако се съмнявате, че може да имате цистит, то за него са характерни следните симптоми: болка и парене при уриниране, често уриниране, болка при полов акт, както и в долната част на корема, по-често нощно уриниране, фибрилитет и промяна на мириса и цвета на самата урина. Мерките, които трябва да се предприемат зависят от микробиологичните резултати. В близо 90% от случаите на цистит причинителят е бактерията E.coli. Основните варианти за противодействие са два: антибиотична терапия (която носи своите странични ефекти като бактериална реизстентност, дисбиоза, диария) или прием на препарати на основата на растителни екстракти с висока концентрация на американска червена боровинка. Такъв например е  Urinal Akut® - при парене и често уриниране дава бърз ефект още на първия ден.Високата концентрация на екстракт от американска червена боровинка доставя на организма биофлавоноиди, които имат благотворно и укрепващо действие върху долните пикочни пътища.

Лъчетерапията също е причина за поява на болка и дискомфорт по време на уриниране.

Може да имате затруднено уриниране, ако нещо натиска уринарния тракт. Това може да бъде породено от камъни в бъбреците или пък кисти на яйчниците, които запушват пикочния мехур.

Понякога причина могат да бъдат продукти, които използвате за гениталните области. Почистващата козметика като сапуни, лосиони и т.н., може да раздразни вагиналните тъкани. Перилните препарати и тоалетните продукти също могат да предизвикат раздразнение и да причинят болезнено уриниране.

 

Какво помага при парене при уриниране?

Приемайте голямо количество вода, защото когато сте добре хидратирани, през бъбреците ви преминава достатъчно урина, която помага за отстраняването на бактериите. Пийте често по една-две чаши вода на кратки интервали.

Американската червена боровинка е много ценен инструмент. Посредством фенолните съединения РАС тип А, които се съдържат единствено в нея, тя е средство за възпрепятстване на бактериите да инфектират тъканите в пикочния мехур и пикочните пътища.

Кокосовата вода съдържа много важни електролити, които са чудесни за поддържане баланса на телесните течности.

Използвайте презервативи при полов контакт, защото една от най- честите причини за заразяване с инфекция е по полов път, особено при жените.

Не задържайте урината в себе си, посещавайте често тоалетна, тъй като задържането на урина за дълго време, може да е причина за разпространението на бактериите.

Хрянът помага за унищожаването на бактериални клетки, като уврежда техните клетъчни стени. Приемането му с малко вода или мляко ще ви помогне да сведете до минимум дискомфорта по време на уриниране.

Личната хигиена, редовната профилактика и превантивната грижа, ще сведат до минимум появата на неразположения и инфекции на долните пикочни пътища. При вече възникнала уроинфекция се доверявайте на сигурни препарати с гарантирано съдържание на антибактериални активни съставки.


върнете се на начало