Търсене на резултати

Причини за честото уриниране при жените

Щом четете това, значи и при вас честото уриниране се е превърнало в проблем, който тревожи съзнанието ви.


Знаете ли колко саприетите за нормалнипосещения на тоалетната за едно денонощие? Това, разбира се зависи от количеството приети течности през деня. Oт физиологична гледна точка обема на пикочния мехур достига до около 500 ml и човек изпитва позив, когато количеството достигне около 300 ml.Затова можем да определим, че средно около 8 позива за едно денонощие при здрав организъм са напълно в рамките на нормалното.

При не малко случаи честото уриниране е поради приемане на голямо количество течности, особено когато става въпрос за прекаляване с напитки като кафе, чай и безалкохолно. Напитките със съдържание на кофеин подтикват бъбреците да увеличат своята работа, затова е препоръчително да се внимава с дневното количество.

Нежният пол е податлив на по- често преохлаждане, както и при наличие на по- силни емоции, прием на лекарства и хормонален дисбаланс, при което желанието за уриниране може да стане по- често срещано явление.

Причините могат да се коренят и при заболявания на пикочо- половата система, като уретрит, пиелонефрит, свръхактивен пикочен мехур, камъни в пикочния мехур, диабет, занижени нива на естроген, инфекция на пикочните пътища и други). При жените най-често срещано е заболяването цистит. В по-голяма си част, циститът е бактериална инфекция на пикочните пътища, която предизвиква парене и чести позиви за уриниране. В около 90% от случаите на цистит причинителят е бактерията E.Coli – изключително адаптивна и много упорита след като веднъж се е закрепила за лигавицата на пикочния мехур.

 

Често уриниране при жените нощно време?

Честото уриниране може да продължи и през нощта. При някои случаи това е напълно нормално и е част от физиологичните процеси в тялото на всяка жена. Среща се при предменструален синдром, в процеса на менопаузата или бременност. По време на климактериума и съпътстващите го хормонални изменения, при голям процент от жените се среща нуждата от ставане до тоалетна и през малките часове на нощта. Ако честото уриниране и през нощта е самостоятелен симптом, без наличие на друго заболяване, няма повод за притеснение.

Дискомфорт може да възникне при нарушения в съня, заради честото ставане вечер, което да се отрази на качеството на живот на жената. При немалко случаи този проблем води до ограничение в социалните контакти, и притеснение при излизане навън. Възможно е това да се отрази и на самочувствието на жената, и да влоши нейния полов живот. При уриниране повече от 3-4 пъти на вечер, можем да говорим за заболяването никтурия. С този медицински термин, описваме симптом много характерен за жени в напреднала възраст. Причините за появата на никтурия може да бъдат от най- различно естество, като най- често срещаните са нарушения на водния баланс в организма, неврологични смущения или заболявания на пикочните пътища.

 

Често уриниране при жените по време на бременност

Честото уриниране съпътства всяка фаза на бременността. Хормоналните промени в тялото на бременната жена, са една от най- често срещаните причини, те да страдат от цистит. Честотата на ходене по малка нужда е във връзка с нарастването на плода, който притиска пикочния мехур. За да не прерасне честото уриниране в проблем, е добре всяка жена в тези най- деликатни месеци, да полага комплексни грижи за своя организъм. Нуждата от превенция, за да се предпазите от поява на цистит, съдържа няколко лесни стъпки: достатъчен прием на течности, стриктно спазване на лична хигиена с подходящ за целта продукт, избягване на преохлаждане, както и грижа за стомашно-чревната  флора, за да се предотврати запек.

 

 Лечение при често уриниране

Когато честото уриниране е съпътствано от заболяване, то симптомите на болестта няма как да не бъдат забелязани. Прегледът при специалист е наложителен, при поява на инфекция или болка при уриниране, различно от нормалното оцветяване или повишаване на телесната температура. Диагностиката при често уриниране се прави на база на предишни заболявания, симптоми, прием на лекарства, влошаване вследствие промени в ежедневния начин на живот, прием на храна и течности. Микробиологично изследване може да установи наличието или отсъствието на бактерия, което да помогне в определянето на последващото лечение.

Наличието на инфекция налага превантивна грижа и по- дълъг курс на лечение. Нужно е да се работи в няколко направления. На първо място това е преразглеждане на хранителните навици, и избягването на храни и напитки (люти храни, шоколад, кофеин, алкохол, изкуствени подсладители, цитрусови плодове), които дразнят пикочния мехур. Не чакайте до последно, за да отидете до тоалетната, а го правете по- често за да не се препълва пикочният мехур.

Хранителните добавки са средство, с което може да поддържате пикочо- половата си система здрава. Алтернативната медицина може да ви бъде от изключителна помощ за контрол над симптомите. Лечението включва терапии и упражнения, билки и натурални продукти.

При необходимост от често уриниране, профилактиката на уринарния тракт ще ви спаси от инфекции и бъдещи неразположения.

 

Бързо и ефективно средство е продуктът Urinal Akut®. Неговият мощен състав може да ви помогне сами да се справите с неприятният позив за уриниране, като ви върне към пълноценния начин на живот. Съдържащият се в него високо концентриран екстракт от американска червена боровинка потиска бактериалния растеж и спомага за нормализиране на инфекцията в пикочните пътища.


0 коментари

върнете се на начало