Търсене на резултати

КОРОНА, КАРАНТИНА И ЦИСТИТ

Или как краят на карантината може да доведе до уринарна инфекция?


Помните ли времената от детската градина, когато изолираха в карантина другарчето по маса най-вече заради шарка? „Карантина“ звучеше толкова уникално, загадъчно и далечно, че чак готино ... И всички искахме да я ползваме в ежедневната си реч, защото звучеше аристократично.

Е, детронираха я. Вече нито е загадка, нито е уникална, камо ли пък готина. Срещнахме я отблизо – в цялата й карантинна детайлност и дори я понамразихме. Защото заедно с прекарването на целия ден със семейството и наслаждаването на ежедневните семейни обяди (кога сте обядвали през седмицата с друг освен с колегите?), карантината доведе и до някои дискомфортни  състояния. И не, няма да говорим за кихане или дразнене в гърлото (ТАБУ). Днес ще си говорим за парещата, режещата и остра болка долу, под корема. Тази болка, която ни изпраща в тоалетната на чести интервали, а в резултат – само няколко капчици.

ЦИСТИТЪТ.

Счита се, че всяка втора жена в света ще страда някога от цистит. А статистиката сочи, че това е второто по честота заболяване след респираторните.

В повечето случаи циститът е бактериална инфекция – т.е. предизвикан е от бактерия, която инфектира клетките по стените на пикочния мехур и предизвиква възпаление. В близо 90% от случаите на цистит, причинителят е бактерията Е.coli. Това не е непознат за организма ни микроб – нормално обитава чревния тракт, но по различни пътища може да попадне в уретрата, а оттам много бързо да завладее и пикочния мехур.

ЗАЩО?

Дори някои специалисти все още вярват, че циститът се появява, ако краката ви са мокри или просто седите на студено. И как бактерията ще влезе в пикочния мехур, ако краката ви са в студена вода?

Много са начините да ви застигне цистит, но тук ще покажем три от най-често срещаните фактори по време на таз-годишната повсеместна карантина. 

СЕКСЪТ е сред топ активностите водещи до уринарни инфекции. Това отдавна не е тайна – бурният полов живот може да прехвърли бактерията от задната част на интимната зона към предната. Едно от предимствата на карантината е, че сексуалните подвизи отбелязаха ръст в семейните ложета. Недостатъкът – увеличен брой уринарни инфекции.

ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ е друга много подценявана предпоставка. Застояването вкъщи особено по великденско-майските празници увеличава приема на белтъчни продукти (яйца, месо, мляко). А това неминуемо води до концентриране на урината, а в комбинация и с намаления прием на вода, средата в пикочните пътища става благотворна за болестотворни микроорганизми.

ИМУНИТЕТЪТ не се засилва при стерилен начин на живот. Той е като жив организъм, който се тренира, учи от грешките и околната среда. А постоянното чистене с дезинфектанти, многократното  миене през деня и ограничените контакти не му носят нужното допълнително образоване. Ето защо той отслабва и в резултат още при първия допир с нестерилна среда (когато излизаме навън) организмът е по-податлив отвсякога и не отговаря подобаващо на инфектантите. Ето защо, след края на извънредното положение (което премина в извънредна ситуация) – излизането навън, контактите с хора, подлагането на рязката разлика между климатик и горещо време съвсем естествено водят до уринарни инфекции. 

Разбира се, че не можете да спрете нито секса, нито белтъчните храни, нито излизанията навън с приятели. При първи сигнали за парене и често уриниране, се доверете на специалиста в областта - Urinal Akut®. Само 2 таблетки дневно дават бърз ефект още на първия ден. Съставът на Urinal Akut® е базиран на стандартизиран екстракт от американска червена боровинка с висока концентрация, която спомага за зравето на пикочните пътища.

 

 


върнете се на начало