Търсене на резултати

Меден + Месец = ЦИСТИТ?

Почти всяка булка (независимо от възрастта си) чака с нетърпение края на сватбата, за да изпита сладостта от медения месец и всички емоции около него – прекрасен романтичен хотел, плодово опияняващи коктейли на безлюден плаж, нежни ласки и закуска в леглото. ....


Какво идва след това?

„Бебе“- ще кажете вие. Ами – а дано, ама надали.

Далеч преди новината за бебето, меденият месец често ни изненадва с един много нежелан гост – циститът (ще го срещнете в литературата като „цистит на медения месец“). Въпрекиромантичното име, той носи изключително неприятните симптоми на остър цистит (чести позиви за уриниране, пареща и режеща болка в долната част на корема, а понякога и кръв в урината). Защо?

Защото, напук на схващанията, че циститът се хваща от сядане на студено, той е всъщност бактериална инфекция, която няма нищо общо с ниските температури. В над 90% от случаите на цистит, причинителят е бактерията Ешерихия коли (E.Coli). Тя е изключително адаптивна и много упорита. Веднъж попаднала в пикочните пътища, бактерията се прикрепва към стените на уринарния тракт и започва да образува трайни колонии, устойчиви на механични и химични фактори.

В 90% от случаите на цистит, страдащият е жена. Защо?

Защото така е устроена женската анатомия. В пъти по-късата уретра при жените в сравнение с тази на мъжете дава възможност на различните видове бактерии да навлязат по-лесно и по-бързо в пикочните пътища и безпрепятствено да достигнат и пикочния мехур. Специалистите уролози споделят, че всяка втора жена е страдала от цистит.

Добре де, какво общо има циститът с медения ми месец?

Много. Меденият месец в идеалния вариант е свързан с мнооого секс ... Бурен, страстен, нежен, разнообразен ... Движенията напред-назад по време на секс предполагат лесно прехвърляне на бактерии от по-задната част на тялото (ректум) към по-предните (влагалище и уретра). Колкото повече секс – толкова по-голям риск.

Нееее, не искам да ви кажа, че по време на медения месец, трябва да сложите метални гащи и да ги заключите с катинар. Има и по-съвременни методи за предпазване от инфекции на пикочните пътища:

  • Пишкайте след секс. Ако са попаднали бактерии в уретрата, сега е моментът да ги изхвърлите – преди да тръгнат по-нагоре по пикочните пътища.
  • Пишкайте на воля. Не се опитвайте да се сдържате, когато ви се приходи до тоалетна – така само ще задържите веднъж попадналите бактерии в пикочните си пътища. А както вече споменахме – те бързо се захващат за стените на уринарния тракт.
  • Пийте много вода. Освен, че ще ви помогне да изглеждате още по-добре, защото тя хидратира кожата и я поддържа за по-дълго време стегната, сияеща и млада, водата е и най-добрият диуретик.
  • Поддържайте правилна хигиена на интимната си област (но не прекалена). Основно правило е забърсването след тоалет да се случва отпред назад, а не обратно.
  • Ползвайте обща вана с любимия само след предварителен душ. Мислете за ваната като малък басейн, в който бактериите много лесно могат да намерят пътя до пикочните ви пътища.

И, ако въпреки взетите мерки, усетите че позивите за уриниране зачестяват, а при пишкане има чувство на парене – доверете са на Urinal Akut® - само две таблетки дневно дават бърз ефект още на първия ден.


върнете се на начало