Търсене на резултати

За жената, анатомията и още нещо ...

Замисляли ли сте се колко е прекрасно да си жена? Не само защото жените живеят средностатистически по-дълго от мъжете. Като оставим настрана и предимствата, които идват с кавалерството, можем да преминем направо към анатомията.


Най-красивото и ценно предимство на жените си остава способността им да дават живот. 9-те месеца, в които майката и бъдещата й рожба изкарват заедно, създават най-силната и безрезервна любов, която би могла да съществува. И тя може да бъде изпитана само от жена.

Е, Господ дал, Господ взел ... Женската анатомия носи и някои неудобства. Не само, че при необходимост от тоалетна, жените не могат просто да се обърнат с гръб към движението и да приключат без свян с едно единствено разкопчаване на панталона. Късата уретра при жените дава възможност на различни видове бактерии да навлязат по-лесно в пикочните пътища и така да достигнат и пикочния мехур. Затова и девет от десет души с инфекция на пикочните пътища са жени. А специалистите уролози споделят, че всяка втора жена страда от цистит.

Какво е циститът?Парене при уриниране, режеща болка в долната част на корема, дискомфорт през целия ден, а понякога и кръв – със сигурност не искате да го изучите от личен опит. В над 90% от случаите на цистит, причинителят е бактерията Ешерихия коли (E.Coli). Тя е изключително адаптивна и много упорита. Благодарение на микровласинките, които се намират по цялата й повърхност, тя много лесно и здраво се прикрепва за стените на уринарния тракт и става устойчива на основните фактори – химични (медикаменти) и механични (поток на урината).

Най-леснияти бърз начин за маскиране на цистита са антибиотиците. Те обаче са нож с две остриета. Антимикробната терапия сама по себе си предизвиква дисбаланс на микрофлората, а това от своя страна води до стомашни разтройства, а при жените се стига и до вагинален дискомфорт (дразнене, сърбеж, течения и т.н). Дори и да се избегне този неприятен ефект, специалистите алармират, че бактериите стават все по-устойчиви към лечението с антибиотици и „самопредписването“ им е основна причина бактериалните инфекции все по-трудно да се лекуват успешно, да се повтарят след проведено лечение и да стават хронични.

Най-здравословният и природен метод за изчистване на бактерията от уринарния тракт, е използването на северноамериканската червена боровинка (Vaccinium Macrocarpon). Плодовете й са едри, с големината на дребни череши и имат яркочервен цвят. Тя има много благотворен за организма ефект (антиоксидантен, противовъзпалителен, уросептичен). Това, което отличава американската от останалите червени боровинки обаче, е способността й да блокира E.Coli и да я изчиства от пикочните пътища. Тази й способност се обуславя от съдържащите се в нея проантоцианидини тип А (РАС тип А). Високата им концентрация гарантира бърз ефект при внезапни симптоми на цистит.

Как да се предпазите?Ако баба ви често ви е казвала да си сложите по-дълга пола или да си покриете кръста – да, права е, простудата също може да доведе до парене и често уриниране. E.Coli обаче не ходи по студа. Тя попада в пикочните пътища при вагинални инфекции, при смяна на партньора, а дори и в обществения басейн. Важно е да поддържате правилна интимна хигиена, да приемате повече течности и да не отлагате ходенето до тоалетна.  За здрави пикочни пътища се доверете на природни продукти с висока концентрация  на американска червена боровинка като Уринал Акут.

 


върнете се на начало