Лична хигиена при децата: как да им говорим за нея?

Приучването към физическа хигиена започва от ранното детство, тъй като по време на къпане всяко малко дете опитва да изучи частите на тялото си, включително тези, които в останалите случаи са скрити от пелените. Реакцията на родителите във връзка с любопитството на рожбата им по отношение на неговите гениталии е решаваща. На такава ранна възраст забраната и неодобрението могат да генерират негативни чувства при децата спрямо техните собствени тела. Като родители трябва да сме открити по отношение на любопитството на децата си, тъй като изследването на собственото тяло е неразделна част от здравословното развитие още през първите години от живота. От родителите зависи да предоставят на децата си подходящите отговори и съвети, които те да следват.

Когато детето повдига въпросите за личната хигиена или пък такива, които са по един или друг начин свързани със секса, ние от самото начало трябва ясно да му покажем, че за всичко си има време, място и начин.

1ss-copy.jpg

Критични периоди: не пропускайте възможността да обясните

По време на обучението с гърнето (около 1,5-2 години) отношението на бащата и майката по този въпрос има главна роля: това е периодът, в който се полагат основите на телесната хигиена. Например бебетата се научават много, като наблюдават навиците на техните родители. Ето защо няма проблем, ако нашето бебе ни следва до тоалетната, тъй като тук то може да разбере функцията й и започва да имитира родителите си. То си сваля пелената, сяда на гърнето, използва тоалетната хартия. Важно е да не насилвате процеса; вместо това можете да обясните кое е правилно и да похвалите, ако са постигнати търсените резултати.

На по-късен етап, понякога между 3 и 5 години, децата започват да се интересуват от интимните си части и от разликите между двата пола. В този период обикновено задават безброй много въпроси, които могат най-напред да звучат смущаващо за родителите като „Защо момчетата имат пишленца?“ или „Кога ще порасне моето?“. Тези въпроси предоставят чудесна възможност да обясним на нашите любопитни деца защо момчетата и момичетата са различни, защо и по какъв начин трябва да полагат грижи за гениталиите си. В детската градина интересът към различията между половете се проявява в игрите, на които играят (напр. на мама и татко), така че е време да изясните тези неща. Освен това е важно да ги научите по какъв начин да обръщат внимание на чистотата (измиване на ръце, използване на тоалетната и др.) през този период, в който започват да стават все по-самостоятелни.

Третият главен етап от обучението на децата ни за здравословното състояние на гениталиите е ранното юношество, когато децата са съзнателно по-заинтересувани. Необходимо е да обсъдите въпросите по открит и искрен начин, но не трябва да им пробутваме историята за щъркела и бебето – в днешно време полова зрялост се достига години по-рано, отколкото преди, следователно е важно да осведомим децата за промените на тялото, свързаните с това правила за хигиена и отговорността, която идва със сексуалността. Може да е добро решение да им разкажем за тинейджърските ни преживявания (първа менструация, първа любов).

От съществено значение е да намерите подходящия тон за всяка възраст, да научите децата да използват собствен език по начин, който е тясно свързан с техния собствен свят.

Интимните въпроси лесно могат да се превърнат в табу или срам

Отрицателната реакция на родителите към любопитството на техните деца (например не говорим за това, смятаме го за неприлично или лошо) може да доведе до необосновано отвращение на детето. Например заплашването им с бактерии може да породи ненужен страх у детето, но е важно в самото начало да държите и следвате правилата за добро здравословно състояние. Когато се научат на най-важните от тях, децата ще разберат, че хигиената е нещо, което е свързано с нашето ежедневие, а не въпрос, който се дискутира рядко или почти никога. Ето няколко съществени теми, които да обсъдите с дечицата.

  • Мием си ръцете преди и след като ходим до тоалетната. Често децата докосват гениталиите си с ръце дори когато използват тоалетна хартия и това лесно може да доведе до инфекции, ако техните ръце са мръсни.
  • Винаги обръщай внимание на чистотата. За двата пола е важно да не сядат на тоалетната на непознато място и е от първостепенно значение да ги научите по какъв начин да използват правилно тоалетната хартия (например момичетата трябва да се научат от ранна възраст да се избърсват отпред назад).
  • Не сядай никъде без бельо (например детска площадка, плаж). Препоръчва се да научим на това децата от много ранна възраст и впоследствие при по-задълбочени разговори с нашите тинейджъри да им обясним последствията от необръщането на достатъчно внимание на това (например инфекции на пикочните пътища, полово предавани болести).
  • Никога не стискай, ако ти се пишка. Ако урината остане твърде дълго в пикочния мехур, бактериите могат да се размножат лесно. От самото начало трябва да ги научим да се облекчават, когато имат нужда, тъй като тялото им има причини да сигнализира и това е нормално.
  • Правилна употреба на обществени тоалетни. Важно е да обясним на децата, както и на тинейджърите, че тоалетната на обществените места не е същата като вкъщи. Необходимо е да им се обръща повече внимание и на специалните правила за хигиена, а те трябва да бъдат преподадени възможно най-рано.
  • Помощен хранителен режим. Може да помогнете на малката си дъщеря, като обогатите обичайния й хранителен режим с продукти от червена боровинка като Urinal®сироп (вкусна и лесна за преглъщане хранителна добавка със специална формула за деца). Научете повече тук: https://www.idelyn.bg/Product/6/urinal-syrup

 

Целта на разговорите за хигиенните навици е една и съща и на етап ранно детство и на етап юношество: за да ги убедим, че тези правила са ежедневни и обичайни и могат да говорят за тях по всяко време без ненужнипритеснения.

В детството инфекциите на пикочните пътища могат   да се проявят чрез висока температура, промяна в миризмата или цвета на   урината или понякога чрез загуба на апетит. При по-големите деца болката в   корема, паренето при уриниране и високата температура могат също да бъдат   сред симптомите.

Консултирайте се с вашия лекар, ако детето ви има   тези симптоми.

 

 

(Източник: WEBBeteg compilation, M.J., Experts: Judit Lesznyák, M.D. pediatrician, Mrs. Viktória Máté Áfra, clinical psychologist)

Ключови думи: хигиена, дете, момиче, детенце, дъщеря, превенция, съзнаване, разговор, родители, детство

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

Изпитвали ли сте някога щипеща болка в пикочните пътища заради песъчинки? Болял ли ви е кръстът заради камъни в бъбреците? Лошата новина е, че ако сте имали такъв проблем веднъж, шансът за повторна поява е по-голям.
Добрата новина? – има шанс да избегнете повторна проява. Ще ви дадем няколко съвета, към които да се придържате и така да намалите значително риска от камъни в пикочните пътища. Но първо:
Прочети повече
От какво се плаши циститът

От какво се плаши циститът

Интервю с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София".

Д-р Панова, вярно ли е разпространеното убеждение, че простудата е най-прекият път към цистита?

Прочети повече
Бъбреците на бременната жена работят за двама

Бъбреците на бременната жена работят за двама

Разговаряме с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София". По принцип около 10% от жените страдат от цистит, а при бременност числото достига до 40-50%.

Прочети повече