Търсене на резултати
Митове и факти за интимната хигиена

Митове и факти за интимната хигиена

Интимната хигиена все още е тема табу за много жени. Но да се говори за нея е от съществено значение, тъй като правилната грижа за деликатната интимна област може да помогне за предотвратяването на различни проблеми с пикочните пътища като инфекции, възпаления и неприятни миризми. Тъй като може да откриете много подвеждаща информация по темата, е време да разясним основните правила.


Измиване на интимната област: Как? Колко често?

Поддържането на хигиената на интимната област е изключително важно за жените.

Може би вече сте чели или чували, че колкото по-често миете деликатните части, толкова по-добре. Всъщност това не е вярно. Вагиналната зона има способността да се измива самостоятелно и лактобацилите, които са нейни обитатели, поддържат здравето й, както и правилния баланс в нея. Така че не е необходимо да миете вътрешната й част. Миенето на цялата интимна област веднъж на ден е достатъчно. Препоръчва се да използвате специални продукти за интимна хигиена вместо обикновен сапун, или да изплаквате само с топла вода. Кожата на интимните части е свръхчувствителна, така че измивайте нежно с ръце, без да търкате, за да избегнете наранявания в тази област.

По време на менструация е от съществено значение да поддържате интимната област свежа и чиста. Никога не пропускайте измиването на ръцете си преди и след смяната на превръзка или тампон, както и преди да използвате тоалетната. Ако сте имали инфекция на пикочните пътища или вагинална инфекция, ви препоръчваме да използвате Beliema® интимен гел, който има богата и все пак нежна формула с пребиотика BioEcolia. Този продукт е разработен съвместно с гинеколози. Попитайте за него във вашата аптека. Също така може да прочетете и да видите повече за него тук.

Основно правило: Бършете се отпред назад!

След като отидете до тоалетна, се избърсвайте с тоалетна хартия от гениталиите в посока към ануса. Винаги избърсвайте гениталната си област по този начин. Така можете да сте сигурни, че никакви микроби няма да навлязат в пикочните ви пътища или вагината след извършване на физиологичните потребности.

А сега да поговорим за секс ...

Допускате, че сте направили всичко възможно, за да предотвратите инфекции на пикочните пътища, но все още се появяват? Помислете и за секса. Много пъти след незабравимо, дълго и диво правене на любов може да се появи неприятен проблем с пикочните пътища. Причината за това е, че микробите в ануса могат лесно да се мобилизират по време на полов акт. Жените са по-податливи на инфекции, отколкото мъжете, защото нашата уретра е много по-къса и се намира близо до ануса. Следователно бактериите, които причиняват инфекции, могат лесно да се придвижат нагоре по пикочните пътища: пикочния мехур, уретера или бъбреците. Може да намалите вероятността от появата на инфекции на пикочните пътища, ако си вземете душ преди да правите любов и ако отидете да пишкате след това - урината може да отмие микробите от уретрата.

Приведете в изправност имунната си система

Абсолютно необходимо е да укрепите имунната си система, за да поддържате здрава интимната си област. По този начин вашият организъм може да се бори с микробите с по-голям и по-бърз успех. Обърнете специално внимание на хранителния си режим, като поемате здравословна храна, ферментирали продукти и витамини в подходящо количество. Ако въпреки всички предпазни действия забележите вагинални течения с неприятен мирис, с ярки цветове като жълто, зелено или кърваво червено или неприятни симптоми като сърбеж, болка или парене при уриниране, обърнете му специално внимание и посетете специалист.

 

 


върнете се на начало