Търсене на резултати
Това и баба го знае ... ?

Това и баба го знае ... ?

Митове за простудата, предавани от поколение на поколение

„Не стой твърде дълго на студената пейка, за да не почнеш да ходиш до тоалетната много често или, да не дава Господ, може да станеш безплодна!“ До ден днешен чувам честите предупреждения на моята баба, която не спираше да ми ги повтаря от най-ранна детска възраст. Майка ми също се опитваше да ме предпази като казваше преди всяка лятна екскурзия: „Не влизай в студената вода и след плуване винаги си събличай банския, за да не се разболееш!“ Дори днес все още ми казва: „Не ходи боса по студения под, скъпа!“ Въпреки най-добрите им намерения, докато са ми давали тези съвети, не всички тези предупреждения са напълно верни.


Също така, като се връщам към ярките си спомени от детството, виждам как моята скъпа баба ми подаряваше дебели чорапи, гамаши и дори чифт топли пантофи за рождения ми ден през октомври. Всъщност тя ме е предпазвала от евентуална „женска“ инфекция или такава на пикочните пътища. „Облечи се подходящо и достатъчно топло там долу, за да не настинеш“, добавяше тя. В днешно време много хора биха се усмихнали, като чуят думите й. Сега трябва да призная, че е била права.

В онези времена на значително по-слаба осведоменост и без предимствата на интернет, тя е нямало как да знае, че катарът на пикочния мехур и други инфекции на пикочните пътища се причиняват само индиректно от студа.

На първо място бактериите са основната причина за появата на тези неудобства.

 

Погрешни схващания, които предаваме от поколение на поколение:

-          Не сядай на студено!

-          Не плувай в студена вода!

-          Обуй си дебели чорапи!

-          Не ходи боса по студения под!

-          Дръж кръста си на топло!

 

Вероятно са ви познати всички или някои от тези предупреждения. Днес, в 21-ви век, ние жените вече знаем, че основната причина са бактериите. Също така знаем, че ние жените сме в по-висок риск от инфекции на пикочните пътища от мъжете. И тези факти са базирани на биологичните разлики между двата пола.

 

Неоспорим факт е, че нашите предшественици са имали добър усет и доста практически познания, за да подбират точните билки от изобилното разнообразие, предлагано в природата. Те са знаели, че пиенето на много вода е необходимо, тъй като пикочният мехур и уретрата могат да изхвърлят по-лесно бактериите. Майка ми, споделяйки наученото от нейната майка, също ме съветваше да си взимам топла вана с лайка. През есента и зимата, в кухнята или в килера могат да се открият невероятни билки за отвара като коприва, обикновен равнец и златник. Колкото до мен – имам склонност да пия по-често билков чай и поддържам имунната си система с редица витамини като C и D.

 

Трябва да призная, че се осмелявам да поседя само за малко на пейката в студените месеци. Плюс това не се втурвам ужасена веднага към децата си, ако поседят в пясъчника за няколко минути. На предучилищна възраст ги научих по какъв начин да поддържат лична хигиена и не ги тревожа с притеснения и страхове за настиването.


върнете се на начало