Търсене на резултати

Веднъж вече преживях камъни в бъбреците. Трябва ли да се тревожа, че ще се случи отново?

Д-р София Агнес Уи, специалист по вътрешни болести, споделя:

"Не помня дори колко пъти съм чувала този въпрос в практиката си. Като специалист по вътрешни болести съм лекувала много пациенти с оплаквания от дискомфорт или силни болки в пикочните пътища в резултат на камъни или песъчинки. Вие срещали ли сте този проблем преди? Тогава за съжаление имам лоши новини за вас. Щом веднъж сте преживели такъв епизод, шансът за повторна поява при вас е по-голям."


Спокойно, има някои трикове, които може да приложите, за да намалите риска. Първо:

Нека опознаем малко по-добре процеса на формиране на камъните

 

Защо?

Много пъти камъкът в бъбреците се появява и развива без каквито и да било симптоми и след това изведнъж причинява остра болка, висока температура, а може да доведе също до кръв в урината и дори задържане на урина. Съществуват редица процеси, които могат да доведат до образуването на камъни, но причините не са еднакви при всички:

 • Инфекции;
 • Промени в pH на урината (например вследствие на прекомерна консумация на месо или алкохол);
 • Прием на недостатъчно количество течности;
 • Заболявания на бъбреците;
 • Проблеми с други органи;
 • Наследствена обремененост.

Има също и случаи, при които дори приемът на лекарства повишава риска от формирането на камъни.

 

Как?

Каквато и да е основната причина, камъните в бъбреците се формират поради промяна в състава на урината. Колкото повече отпадъчни вещества се натрупват в нея, толкова по-концентрирана става тя. Това води стартиране на процес на кристализиране на неразтворимите съставки в урината. Ако тези кристали (преобладаващи  калциево оксалатни) в урината не се разтворят, от тях се образува камък, който започва да нараства.

 

Какво може да направите, за да предотвратите формирането на друг камък в бъбреците?

 

Както вече от опит знаете, когато се установи, че се е образувал камък в някой от бъбреците, се предписва едно от трите основни вида лечение – с медикаменти стимулиращи изхвърлянето на камъка чрез урината, разбиване на камъка или в някои случаи хирургическа интервенция. Неудобствата биха били далеч по-малко, ако преди появата на такъв проблем, се фокусирате върху проактивна грижа или превенция срещу образуването на камъни.

 

При 30% от хората, които вече са имали камък в бъбреците, проблемът се повтаря в рамките на 10 години. Ето защо, ако и вие сте сред тези хора, обърнете още повече внимание на следните съвети.

 

 • Пийте достатъчно вода, поне 6 – 8 чаши на ден! Благодарение на приема на течности количеството урина достига нужните 2 литра. По този начин се подобрява съставът на урината в пикочните пътища и неразтворимите елементи се изхвърлят от тялото по-бързо. Когато времето е горещо или спортувате или сте на работа, пийте дори повече вода, защото така вероятността от концентрация на урината е по-малка.

 

 • Хранете се правилно! Избягвайте прекомерната консумация на месо (червени, консервирани, дивечови меса). Защо? Защото високите нива на пикочна киселина спомагат за образуването на камъни в бъбреците.

 

 • Приемайте достатъчно (но не прекалено много) калций, най-вече под формата на млечни продукти, за предпочитане обогатени с витамин D. Ниското ниво на калций спомага за образуването на оксалатни камъни.

 

 • Приемайте умерено количество зелени храни с високи нива на оксалат (например спанак, киселец) и не пресолявайте храната си, защото те могат да благоприятстват за образуването на камъни. Винаги следете какви храни купувате и избягвайте продукти с консерванти.

 

 • Поддържайте редовна физическа активност.

 

 • Ако смятате, че имате инфекция на пикочните пътища, посетете лекаря си и започнете лечение възможно най-скоро.

 

 • Осигурете си добра перисталтика със здравословен хранителен режим и физическа активност. По този начин може да помогнете на тялото си да се отърве от вредните вещества възможно най-скоро.

 

Д-р София Агнес Уи, специалист по вътрешни болести

Използвана литература:

 

Cheungpasitporn W, Rossetti S, Friend K, Erickson SB, Lieske JC. Treatment effect, adherence, and safety of high fluid intake for the prevention of incident and recurrent kidney stones: a systematic review and meta-analysis. J Nephrol. 2015 May 29. PMID: 26022722

 


върнете се на начало