Търсене на резултати

Басейните и Ешерихия коли


Много жени се страхуват от здравословни проблеми, когато посещават обществен басейн. Най-често страхът е от гъбички и вагинални инфекции, но не са малко жените, които се оплакват и от цистит след къпане в басейн. Защо се появява цистит?                 

Много хора обвиняват занижения санитарен контрол. Но най-честата причина е простудата – мокрият бански задържа влага в областта на корема и кръста. И ако времето е прохладно или водата - студена, простудата е гарантирана.                 

Сигурно знаете, че причинителят на цистита е бактерията Ешерихия коли?                

Тогава каква е връзката между бактерията Ешерихия коли, простудата и цистита?                 

Простудата провокира спад в локалния имунитет на пикочо-половите пътища и така се увеличава податливостта им към инфекции. Проникването на единични бактерии в уринарния тракт лесно може да прерасне в цистит, ако в този момент организмът е с отслабени защитни сили. В този случай проникналите бактерии бързо се размножават и тяхното количество нараства значително и се появяват циститните оплаквания – парене, често уриниране. ..  

Можем ли да избегнем опасността от цистит?                

Да, като спазваме следните простички правила:                    

  • Да се пазим от простуда – не си позволявайте да стоите край басейна или на плажа с мокър бански. Подсушете се добре и облечете сух бански.
  • Пийте достатъчно течности. За цистита и течностите вижте тук:

Уринирайте редовно. Избягвайте да задържате урината за по-дълго от 4 часа. Причината да не изпитвате нужда да уринирате през 2-3 часа е в това, че не приемате достатъчно течности.

  • Постарайте се да спазвате и правилна интимна хигиена. Основните правила можете да видите тук:

Освен басейна, новото гадже също може да е причина за цистит. Не вярвате ли? Вижте защо в статията Ново гадже и ... цистит

 


0 коментари

върнете се на начало