Кръвното налягане и здравето на бъбреците – най-добри приятели

Страдате ли от високо кръвно налягане? Със сигурност усещате, когато се e покачило и знаете как да го регулирате. Но дали знаете, че то е тясно свързано с вашите бъбреци? Ако отговорът е „не“, продължете да четете, защото ще научите доста важна информация по тази тема, която може да е ключова и за вашето здраве.

 

1-(12).jpg

Кръвното налягане и бъбреците са най-добри приятели

 

Бъбреците регулират кръвното налягане чрез 2 механизма.

  • Индиректно, като преработват течностите в организма – това е регулиране в дългосрочен аспект.
  • Директно чрез производството на директни хормони (като ренин, ангиотензин) – това е регулиране в краткосрочен аспект.

 

Взаимозависимост между бъбреците и кръвното налягане

 

Бъбреците и кръвоносната ви система са взаимозависими помежду си. Ако имате високо кръвно налягане, е по-вероятно да имате заболяване на бъбреците, и ако имате бъбречно заболяване, е по-вероятно да имате високо кръвно налягане. Порочен кръг.

 

Високото кръвно налягане означава висок риск за състоянието на бъбреците ви

 

Бъбреците помагат за филтриране на отпадъците и ненужните вещества от кръвта чрез кръвоносните съдове. Когато кръвоносните съдове са увредени, до нефроните, които филтрират кръвта, не достигат кислород и хранителни вещества, необходими им за правилната им функция. Ето защо не след дълго, неконтролираното кръвно налягане може да стесни, отслаби или втвърди артериите около бъбреците. Какво означава това? Че увредените артерии просто няма да могат да доставят достатъчно кръв до бъбречната тъкан и ще нарушат бъбречната функция.

 

Токсините в съвременния свят

 

Съвременният свят е изпълнен с токсини, от които трябва да освобождаваме тялото си, за да го поддържаме здраво.Знаете ли колко синтетични вещества постъпват в тялото ни чрез храната, чрез заобикалящото ни замърсяване на околната среда или чрез постоянния стрес, с който се сблъскваме ежедневно. Бъбреците ви непрекъснато се борят с тях, като изхвърлят доставените токсини. Но за тази цел трябва да са винаги в добра форма.

 

Как можете да ги поддържате здрави?

 

Преди всичко трябва периодично да проверявате състоянието си при лекар, за да се уверите, че всичко е наред. Ако има нещо нередно и го откриете навреме, можете да предприемете правилни действия, за да избегнете усложнения.

 

Освен това, от време на време е добре да полагате допълнителна грижа за тях. Какво ви е нужно? Букет от билки и полезни вещества. Например:

  • Гръмотрън – билка, популярна с благотворното си влияние върху цялата отделителна система и най-вече върху отделителната функция на бъбреците.
  • Листа от маслина – те (както и гръмотрънът) подпомагат за естественото елиминиране на ненужни вещества и токсини.
  • Селен – (а също и листата от маслина) защитава клетките на организма и бъбреците от оксидативен стрес

Новият продукт от серията Urinal® - Urinal®Nefro във всяка таблетка ви осигурява висока контцентрация от тези полезни вещества. Освен това съдържа екстракт от благотворната за уринарния тракт американска червена боровинка и е обогатен с витамин В2. Затова само 1 таблетка дневно е напълно достатъчна за да поддържа правилна функцията на бъбреците ви.

Сега знаете, че трябва да поддържате едновременно нормално кръвно налягане и здрави бъбреците. Неразделни като най-добри приятели.

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

Изпитвали ли сте някога щипеща болка в пикочните пътища заради песъчинки? Болял ли ви е кръстът заради камъни в бъбреците? Лошата новина е, че ако сте имали такъв проблем веднъж, шансът за повторна поява е по-голям.
Добрата новина? – има шанс да избегнете повторна проява. Ще ви дадем няколко съвета, към които да се придържате и така да намалите значително риска от камъни в пикочните пътища. Но първо:
Прочети повече
От какво се плаши циститът

От какво се плаши циститът

Интервю с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София".

Д-р Панова, вярно ли е разпространеното убеждение, че простудата е най-прекият път към цистита?

Прочети повече
Бъбреците на бременната жена работят за двама

Бъбреците на бременната жена работят за двама

Разговаряме с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София". По принцип около 10% от жените страдат от цистит, а при бременност числото достига до 40-50%.

Прочети повече