3 причини да смятаме бъбреците за едни от най-невероятните органи в човешкото тяло

Знаем толкова много за жизнената важност на сърцето, мозъка, белите дробове или черния дроб, но бъбреците са истинска загадка за нас. Нямаме представа какво правят и колко невероятна е ролята им. Сега е моментът тази забележителна двойка органи да заблести.

1-(14).jpg

1. Бъбреците имат много трудна задача.

Те работят 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Нямат почивни дни, ваканции или болнични, но имат няколко задачи, с които трябва да се справят перфектно. Да, става въпрос за вашите бъбреци – подценявани, но невероятни и неповторими органи на човешкото тяло.

Тяхната правилна функция е от съществено значение за нашия живот. Те контролират баланса на течностите в организма, играят важна роля за детоксикацията му и поддържането на киселинния баланс в него, а имат и функцията да контролират нашето кръвно налягане и хормони. Много задачи за тези малки органи, нали?

2. Бъбреците са способни да работят дори когато са 90% увредени.

За съжаление, когато тялото ни е в беда, не винаги ни дава знак за това. Бъбреците са като трудолюбиви, но много скромни и тихи работници. През повечето време, дори когато са много претоварени, не издават нито звук. Те просто вършат работата си по възможно най-професионалния начин, на който са способни и може би прошепват една-две мистериозни думи. Нищо повече. Такива са бъбреците. Ако са увредени, те са могат да компенсират вече намалената си трудоспособност (до 80-90%) до последния момент. Затова, в момента, в който първите симптоми започнат да се появяват, или когато човек научи случайно при рутинен медицински преглед, тогава тяхната нормална функция вече е отдавна нарушена.

3. Те са най-използваните филтри на всички времена.

Ежедневно, без да се замисляме, използваме различни филтри – например в кафе машината, за да получим възможно най-пречистеното и ароматно кафе. Или пък маслените филтри в колата, за да предпазят двигателя й от твърдите частици. И дори не осъзнаваме, че най-добрият филтър, измислян някога, се намира в нашето тяло. Точно както филтрите за кафе и тези в автомобила, бъбреците филтрират вашето тяло и премахват вредните вещества и токсини. Как? Всички тези вещества навлизат първо в кръвоносните съдове, които посредством кръвта ги придвижват към бъбреците. Бъбреците от своя страна ги премахнат от тялото чрез урината.

 

Вие как поддържате филтрите за кафе? Или пък тези за кола?

Да, сменяте ги, когато им дойде времето.

 

А как поддържате бъбреците си?

Преди всичко трябва периодично да проверявате състоянието си при лекар, за да се уверите, че всичко е наред. Ако има нещо нередно и го откриете навреме, можете да предприемете действия, за да избегнете усложнения.

 

Освен това, от време на време е добре да се грижите за тяхната поддръжка. Какво ви е нужно? Букет от билки и полезни вещества. Например:

-        Гръмотрън – билка, популярна с благотворното си влияние върху цялата отделителна система и най-вече върху отделителната функция на бъбреците.

-        Листа от маслина – те (както и гръмотрънът) подпомагат за естественото елиминиране на ненужни вещества и токсини.

-        Селен – (а също и листата от маслина) защитава клетките на организма и бъбреците от оксидативен стрес

Да, още не е дошла пролетта и пресни билки трудно се намират в момента, но новият продукт от серията Urinal® - Urinal®Nefro във всяка таблетка ви осигурява висока контцентрация от тези полезни вещества. Освен това съдържа екстракт от благотворната за уринарния тракт американска червена боровинка и е обогатен с витамин В2. Затова само 1 таблетка дневно е напълно достатъчна за да поддържа правилна функцията на бъбреците ви.

 

Сега вече знаете колко невероятни органи са бъбреците ви. Вие как ще се погрижите за тях?

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

Изпитвали ли сте някога щипеща болка в пикочните пътища заради песъчинки? Болял ли ви е кръстът заради камъни в бъбреците? Лошата новина е, че ако сте имали такъв проблем веднъж, шансът за повторна поява е по-голям.
Добрата новина? – има шанс да избегнете повторна проява. Ще ви дадем няколко съвета, към които да се придържате и така да намалите значително риска от камъни в пикочните пътища. Но първо:
Прочети повече
От какво се плаши циститът

От какво се плаши циститът

Интервю с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София".

Д-р Панова, вярно ли е разпространеното убеждение, че простудата е най-прекият път към цистита?

Прочети повече
Бъбреците на бременната жена работят за двама

Бъбреците на бременната жена работят за двама

Разговаряме с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София". По принцип около 10% от жените страдат от цистит, а при бременност числото достига до 40-50%.

Прочети повече